Burgemeester Maastricht ontvangt eerste euromuntset 2019 met thema Maastricht

afbeelding burgemeester en gemeentesecretaris en muntmeester

De burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake heeft vandaag uit handen van Muntmeester Stephan Satijn van de Koninklijke Nederlandse Munt de allereerste Jaarset met de Nederlandse euromunten 2019 ontvangen. De Koninklijke Nederlandse Munt eert daarmee in 2019, de geboortestad van de euro, Maastricht.  Extra speciaal is dat sinds 2017 op alle Nederlandse euromunten ook het Muntmeesterteken Sint Servaasbrug staat. Later op de dag ontvingen ook de Gouverneur van Limburg, Theo Bovens, en Rector magnificus Universiteit Maastricht, Prof. dr. Rianne Letschert, een euromuntset.

Maastricht en de Euro zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maastricht is de geboortestad van de euro. Op vrijdag 7 februari 1992 tekenden de twaalf lidstaten van de Europese Gemeenschap het Verdrag van Maastricht. Deze ceremoniële gebeurtenis was het startsein voor de vorming van de Europese Unie en de invoering van de nieuwe munteenheid. Het Verdrag van Maastricht behoort sinds 2018 officieel tot het Europees Erfgoed.

De Nationale Collectie® is de basis van de Nederlandse euromunten en bevat onder andere drie verschillende muntsets die dit jaar zullen verschijnen en in het teken staan van de stad Maastricht. De Nationale Collectie® is te herkennen aan het fraaie logo met de contouren van het monumentale Muntgebouw uit Utrecht. De Jaarsets Maastricht zijn gelimiteerd en te bestellen bij de Koninklijke Nederlandse Munt via www.knm.nl vanaf 24 januari.

Over de Koninklijke Nederlandse Munt

Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlands muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waarde producten, geworteld in vierhonderdvijftig jaar traditie. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten.