Burgemeester Penn-te Strake gaat voor een trotse stad

1 juli 2015

Geen stad zo mooi als Maastricht vindt onze kersverse burgemeester Annemarie Penn-te Strake met enig recht van spreken. Niet voor niets woont ze al 24 jaar op de Looiersgracht. Ze hoopt vooral dat de stad straks trots is op haar ‘burchtmeester’. Zij heeft in ieder geval veel zin om aan de slag te gaan.

“Wat ik met deze stad heb? Ik ben verliefd op Maastricht. Je voelt de geschiedenis. En de rust. Zeker in vergelijking met het westen van het land, met Den Haag bijvoorbeeld waar ik de afgelopen drie jaar door de week woonde. Het zit hem in de sfeer, de gezelligheid en de schoonheid. Het is zo moeilijk uit te leggen. Maar dat gevoel bekruipt me al als ik op mijn fiets zit om even snel een boodschap te doen”, legt ze uit. “Maastricht lijkt soms op een gezellig dorp: je kent elkaar en je komt elkaar tegen. Op het Vrijthof, in de bioscoop, in een van de cafés op de Markt. Het voelt intiem.”

The last ressort

Dat dat fijne gevoel niet voor iedereen is weggelegd, weet de burgemeester als geen ander. “In heel Nederland worden bijvoorbeeld jaarlijks 119.000 kinderen mishandeld, 65.000 daarvan worden seksueel misbruikt. Daar mag niemand – dus ook de burgemeester niet – van wegkijken. Daarom is de afspraak gemaakt dat de burgemeester voor deze kinderen the last ressort is. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor die van Maastricht.”

Een burchtmeester

Die zorgplicht zit ook in het woord burgemeester verankerd: “Oorspronkelijk is een burgemeester een meester van een burcht. Lang geleden, in de tijd van ridders en burchten, had de burgemeester de taak om mensen die op de poorten van de burcht klopten, binnen te laten (of niet); ze eten te geven. Een burgemeester is dus iemand die gastvrij is: die de deur openmaakt als er geklopt wordt. En je ontvangt. Voor je zorgt.”

Trots!

En die burgemeester moet ook zorgen dat alles er “nice and crispy” uitziet: “Dan bedoel ik niet fysiek, maar inhoudelijk. Zoals gezegd ben ik erg trots op ‘onze stad’. En ik wil dat Maastricht straks ook trots is op haar burgemeester. Daarnaast wil ik er graag voor zorgen dat Maastricht geen doorgangsstad wordt. Mensen moeten hier graag komen en wonen en dat ook vooral blijven doen.”

Leren kennen

In tegenstelling tot haar voorgangers is deze burgemeester partijloos. Ruim 17 jaar lang deed ze de nodige bestuurlijke ervaring op binnen de rechtspraak. De afgelopen drie jaar bracht ze door in Den Haag. “Daar drong de politieke wereld dagelijks door in mijn werk als procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie.”

Wie is Annemarie Penn-te Strake?Annemarie Penn-te Strake (1953) studeerde van 1971 tot 1977 rechten aan de Radbouduniversiteit Nijmegen. Ze werd rechterlijk ambtenaar in opleiding in Maastricht en aansluitend rechter. Binnen de rechtspraak bekleedde ze verschillende (leidinggevende) functies. Na twintig jaar maakte ze in 2006 de overstap naar het Openbaar Ministerie en werd regiohoofdofficier in Maastricht. Van 2012 tot 1 juli 2015 maakte ze deel uit van het college van procureurs-generaal.

(Bron: Mr. 4, 2014, ‘Strafrecht is geen oplossing voor al het verdriet’)