CJG043 zet thema ‘voeding en bewegen’ centraal

Deze maand besteedt het CJG043 (Centrum voor Jeugd en Gezin) extra aandacht aan het thema Voeding en Beweging. Bij het CJG043 staat preventie centraal. Via de informatie en tips op de website, geeft het CJG043 ouders handvatten om hun kind(eren) gezond te laten opgroeien! Want, als ouders hun kinderen al van jongs af aan een gezonde leefstijl aanwennen, kunnen zij daar hun leven lang van profiteren! Dit past natuurlijk helemaal binnen de JOGG-filosofie.

Over het CJG

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG043) is een digitaal informatie- en adviespunt op het gebied van opgroeien en opvoeden. In het CJG043 werken professionals van Envida, GGD en Trajekt samen, als een netwerkorganisatie. Wij zijn er voor (aanstaande) ouders in Maastricht en het Heuvelland. Die hebben namelijk vrijwel allemaal vroeg of laat een keer vragen over het opvoeden/opgroeien van hun kind. Dat is heel normaal! Wat we echter willen voorkomen, is dat ouders te lang met deze vragen blijven rondlopen en pas aan de bel trekken als er serieuze problemen zijn.

De website van het CJG043 is een laagdrempelige manier om antwoorden te vinden op alledaagse opvoedvragen. Via informatie en concrete tips, bijvoorbeeld over omgaan met driftbuien bij peuters of praten met je puber. Maar ook via een overzicht van activiteiten en cursussen op het gebied van opvoeden/opgroeien, die ouders kunnen bijwonen in de regio 043. Ten slotte kunnen ouders op de website gratis en anoniem hun opvoedvragen stellen aan een professional van het CJG043.

Extra aandacht voor thema’s

Naast informatie en tips per leeftijdsfase besteden we ook regelmatig extra aandacht aan bepaalde thema’s, zoals echtscheiding, contact en mediawijsheid. Bij het kiezen van thema’s laten we ons voeden door professionals die dagelijks werken met ouders en kinderen. Zij weten immers als geen ander welke vragen en onderwerpen bij ouders leven. Per thema schrijven we een aantal achtergrondartikels en tippagina’s. Maar wat de thema’s vooral zo leuk en uniek maakt, is dat we ouders en experts uit de regio aan het woord laten om hun ervaringen en kennis over dit onderwerp te delen. Soms maken we ook een reportage of filmpje van een bepaald initiatief. Daarmee kunnen we ouders en professionals écht laten zien welk aanbod er allemaal voor handen is onze regio!”.

Het thema Voeding en Beweging

Omdat overgewicht bij kinderen natuurlijk een hot issue is, is er extra aandacht voor het thema Voeding en Beweging. Op onze themapagina vinden ouders achtergrondinformatie over bijvoorbeeld de relatie tussen fysieke en mentale gezondheid, de betekenis van veelvoorkomende E-nummers en eetstoornissen. Ook hebben we een aantal tips voor bijvoorbeeld omgaan met moeilijke eters of hoe je je kind een goed eetpatroon kunt aanleren.

En een hele reeks aan bijdrages van ouders en professionals!

  • een kinderdiëtiste van Envida die voedingsadviezen geeft per leeftijdsfase;
  • een orthomoleculair voedingsdeskundige aan het woord;
  • een kinderoefentherapeut over het belang van bewegen en sport voor kinderen;
  • een voedingsdeskundige van de praktijk ‘Rond en Gezond’ over vruchtbare voeding;
  • een lactatiedeskundige over feiten en fabels met betrekking tot borstvoeding;
  • een interview met de JOGG-regisseur van Maastricht