Coming Out Dag 2014: Steeds meer gemeenten hangen de regenboogvlag uit

10 oktober 2014

Op zaterdag 11 oktober 2014 hangt Maastricht samen met 45 andere Nederlandse gemeenten en het ministerie van OCW de regenboogvlag uit. Coming Out Dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Dit jaar doet een record aantal gemeenten mee.

De actie is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2014 en #comingoutdag2014.

Waar staat de regenboogvlag voor?

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare aanmoediging van de gemeenten voor de doelgroep zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties die zich daarvoor inzetten.

Het hele jaar door

De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT's te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achter blijft zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.