Dag van Europa

Afbeelding Ster Maastricht: Meet Europe

Op 9 mei is het de Dag van Europa. Dat vieren we ook in Maastricht. In 1992 werd hier immers het Verdrag van Maastricht ondertekend. Daarmee werd de Europese Unie gevormd en de basis gelegd voor de euro. Maastricht speelt ook nu nog een grote rol in Europa. Niet alleen omdat de universiteit vele nationaliteiten naar de stad trekt, ook vanwege de verschillende Europese instellingen en instituten die er zijn.

Wandeling langs Europese instellingen

Op zaterdag 9 mei zijn er vier rondleidingen langs enkele verborgen pareltjes in Maastricht. Onder leiding van een gids is er een wandeling van 1,5 uur langs acht gebouwen van Europese en Europees georiënteerde instellingen. We beginnen om 10.00 uur in het Stadhuis op de Markt.

Aanmelden

De rondleiding is in het Engels en Nederlands en het aantal plaatsen is beperkt. Wilt u meelopen? Meld u dan – met maximaal twee personen - aan via europa@maastricht.nl en geef aan of u voorkeur heeft voor een Nederlandse of Engelse wandeling. Aanmelden kan tot 1 mei.

Le Jour du Muguet op 1 mei

In de periode voor 9 mei zijn er meer ‘Europese’ activiteiten in de stad. Op vrijdag 1 mei organiseren De Alliance Française Maestricht, het buurtplatform Kommelkwartier en boekhandel Dominicanen Le Jour du Muguet: een gratis toegankelijk Frans georiënteerd festival op en rond het Kommelplein. Meer info op http://maastricht.alliance-francaise.nl.

Schumanlezing op 7 mei

Op donderdag 7 mei is de jaarlijkse Schumanlezing. De universiteit en gemeente Maastricht organiseren deze lezing ter herinnering aan Robert Schuman, de voormalig Franse minister van Buitenlandse Zaken. Op 9 mei 1950 legde hij in een verklaring de basis voor de Europese samenwerking. In 1985, tijdens de top van Milaan, is 9 mei uitgeroepen tot Dag van Europa.

Dit jaar spreekt Arkady Moshes over ‘The state of EU-Russian relations: have they passed the point of no return?’ De lezing begint om 20.00 uur in de collegezaal van de Universiteit Maastricht (Tongersestraat 53). Meer info: http://www.sg.unimaas.nl/.