De Tocht der Tochten in Maastricht?

Klimaatstraatfeest

Door klimaatverandering wordt de kans op een Elfstedentocht steeds kleiner. Daarom organiseert het HIER Klimaatstraatfeest in december een alternatieve Tocht der Tochten; een landelijke speurtocht naar naden en kieren in huizen en gebouwen. Tocht is namelijk niet alleen oncomfortabel, het veroorzaakt ook onnodig hoge stookkosten. Iedere straat die zich voor 11 december met minimaal drie deelnemers aanmeldt voor het Klimaatstraatfeest ontvangt een gratis anti-tochtpakket met een bespaarwaarde van €120 per jaar, zolang de voorraad strekt.

Het HIER Klimaatstraatfeest is de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Sinds 2008 komen deelnemers ieder “stookseizoen” samen met de buren, sportclub of collega's in actie tegen het klimaatprobleem. Dat is niet alleen gezelliger, maar ook effectiever. Gemeente Maastricht is Gouden Ster Partner van het HIER Klimaatstraatfeest. Inwoners van Maastricht beginnen de competitie daarom met een voorsprong van 1.000 punten.

Wethouder Gerdo van Grootheest: “Met dit soort initiatieven bouwt de gemeente samen met Buurkracht en het Centrum voor Natuur en Milieueducatie aan een lokale duurzaamheidsbeweging in Maastricht. Een steeds grotere groep mensen die het anders wil. Mensen die zelf aan de slag gaan en vaak gezamenlijk stappen zetten. Omdat het anders moet èn kan.”

Alternatieve Tocht der Tochten

Het Klimaatstraatfeest geeft onder andere inzicht in hoe goed je huis geïsoleerd is en hoe je dat kunt verbeteren. In december worden alle deelnemers opgeroepen om een naden-en-kierenspeurtocht te organiseren. In de deelnemersomgeving op http://www.klimaatstraatfeest.nl/staat deze stap voor stap uitgelegd (SpeurTOCHT).

Over het HIER Klimaatstraatfeest

Via http://www.klimaatstraatfeest.nl/melden deelnemers zich aan als een fysieke of virtuele straat en gaan direct aan de slag. Deelnemers verdienen klimaatpunten door met zoveel mogelijk mensen energie te besparen. Op de website staan allerlei acties om in en rondom huis energie te besparen en punten te verdienen.

De straat die tot en met 31 maart 2016 de meeste energie heeft bespaard wint een feestbudget van maar liefst €10.000,-. Groepen die niet met een fysieke straat deelnemen, maar met bijvoorbeeld hun voetbalteam, vereniging of vriendengroep strijden in de virtuele-straten-competitie om een feestbudget van €5.000. Op zaterdag 16 april 2016 worden de winnaars bekend gemaakt.

Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau. Het HIER Klimaatstraatfeest wordt mede mogelijk gemaakt door Essent. Daarnaast werkt het Klimaatstraatfeest samen met Buurkracht, het Oranjefonds en tientallen Nederlandse gemeenten en woningbouwcorporaties.