Dodenherdenking 4 mei

Maandag 4 mei aanstaande vindt op het Herdenkingsplein de jaarlijkse Dodenherdenking plaats.  Om 20.00 uur worden alle slachtoffers van oorlog en geweld herdacht. De herdenking zal dit jaar onder andere worden opgeluisterd door de Mastreechter Staar. Namens het stadsbestuur van Aken zal burgemeester Philippe de herdenking bijwonen.

Programma

Om 18.30 uur start de oecumenische dienst in de Sint Servaasbasiliek met medewerking van de Capella Sancti Servatii. Na deze kerkdienst volgt een stille tocht naar het Herdenkingsplein. 

Om 19.30 uur start aldaar de herdenking, waarbij gelegenheid is tot het leggen van kransen en bloemen. Het comité dodenherdenking Maastricht stelt iedereen in de gelegenheid om een roos te leggen bij het monument van Appie Drielsma.

Theater Na de Dam

Aansluitend aan de Dodenherdenking brengt Toneelgroep Maastricht om 21.00 uur een theatrale lezing van het stuk In Vrede in het Stadhuis op de Markt. In Vrede is een nieuwe toneeltekst over de Tweede Wereldoorlog van de jonge schrijver Rik van den Bos. De lezing vindt plaats in het kader van Theater na de Dam, waarbij acteurs van de grootste toneelgezelschappen van ons land op hetzelfde moment deze bijzondere nieuwe tekst presenteren. In Vrede is gelijktijdig te horen in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Maastricht. In Maastricht wordt het stuk gelezen door Michel Sluysmans, Hans Trentelman en Mieneke Bakker. De toegang is gratis, reserveren kan via www.toneelgroepmaastricht.nl.  

Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld