Drieluik Stadhuis Maastricht gepresenteerd

23 januari 2018

Film, boek en virtuele tour vormen ode aan het Stadhuis

Vanaf vandaag is het onlangs gerestaureerde Stadhuis van Maastricht ook te bewonderen via een virtuele tour en een film. De schoonheid van het Stadhuis is daarnaast vervat in een rijkelijk geïllustreerd boek, getiteld ‘Een magnifiek Stadhuis’. Onder grote belangstelling werd het drieluik vanmiddag gepresenteerd in de oude raadzaal van het Stadhuis. Ook werd de laatste fase van de restauratie, het herstellen van de 17de eeuwse gewelfschilderingen, ingeluid.

“Dit drieluik vormt een ode aan het Stadhuis”, aldus verantwoordelijk wethouder John Aarts. “Het Stadhuis doet dienst als bestuurscentrum en museum, maar is bovenal het huis van het volk. We vinden dan ook dat al het moois zoveel als mogelijk te bewonderen moet zijn. Deze middelen vormen een prachtige aanvulling op een bezoekje van het Stadhuis tijdens reguliere openingstijden of door middel van een rondleiding.”

Virtuele tour

Met een virtuele tour (gebouwd door Trigger All in samenwerking met viaStory) is het Stadhuis 24/7 online te bezoeken. Zo kan een kijkje worden genomen in de collegekamer, de kamer van de burgemeester of het torentje met het carillon. Tijdens de tour komen bezoekers via audio en tekst meer te weten over de historie en functie van de verschillende ruimtes en over de bouw en recente restauratie van het Stadhuis. Ook de minder bekende plekken van het Stadhuis, zoals de kelders met het cachot, kunnen worden bewonderd.

Film ‘Grandeur op de Markt’

De film ‘Grandeur op de Markt’ (van Maastrichts videoproductiebedrijf Max van Even Content Creation) is volledig op de tour afgestemd (en vice versa). De film toont het Stadhuis zoals je het nooit eerder zag. In ongeveer 15 minuten zweef je door, langs en over het Stadhuis. Zelfs voor liefhebbers en kenners van het Stadhuis biedt de film nieuwe inkijkjes. Zowel de tour als de film zijn in vier talen (NL, ENG, DUI en FR) te bekijken. De tour en film zijn te vinden op de gemeentelijke website: www.gemeentemaastricht.nl/stadhuis

‘Een magnifiek Stadhuis’

Als derde onderdeel van het drieluik is door Stichting Historische Reeks Maastricht een boek gemaakt in de serie Vierkant Maastricht: "Een magnifiek stadhuis". Het bevat minder tekst dan gewoonlijk en veel meer afbeeldingen, is volledig in kleur en heeft spreads met 360-graden fotografie. De teksten zijn in het Nederlands geschreven, maar het boek bevat een losse bijlage met de Engelse vertalingen van o.a. alle foto-bijschriften. Hierdoor is dit foto-bladerboek ook toegankelijk voor anderstaligen. De nadruk van dit boek ligt op de restauratie van het stadhuis en niet op de bestuurlijke geschiedenis. Hierover zal op een later moment een aparte publicatie verschijnen. Als extra is een cd aan het boek toegevoegd, met oude en nieuwe geluidsopnames van het stadhuiscarillon. Deze muziek valt ook online te beluisteren. Het boek is geproduceerd in een oplage van 2000 stuks en is verkrijgbaar via de boekhandel, in Maastricht in ieder geval via boekhandels Dominicanen en De Tribune en via de webshop van Stichting Historische Reeks, via www.historischereeksmaastricht.nl. Verkoopprijs bedraagt € 29,50.

Restauratie gewelfschilderingen

De restauratie van de gewelfschilderingen, gemaakt door Theodoor van der Schuer (1667 – 1771),  is de laatste fase in de restauratie van het rijksmonumentale Stadhuis. De restauratie neemt een jaar in beslag. Omdat gewerkt wordt vanaf een platform op de tweede verdieping kan het Stadhuis dienst blijven doen als bestuurscentrum. Ook trouwerijen en andere bijeenkomsten kunnen doorgang vinden. Vanaf de tweede verdieping van het Stadhuis zijn de werkzaamheden te volgen voor publiek.

Klaar voor de toekomst

Van maart 2016 tot mei 2017 onderging het interieur van het bestuurscentrum een grondige opknapbeurt. Zo werden onder meer de balkkoppen hersteld en vervangen en werden installaties aangebracht voor ventilatie, koeling en warmte. Het Stadhuis was daarom voor meer dan een jaar gesloten. In oktober 2017 startte Stichting Restauratie Ateliers met de restauratie van het goudleer en de schouwstukken. “Het Stadhuis is weer klaar voor de toekomst. Dankzij de restauratie hebben we dit stadsicoon en de bijzondere cultuurhistorische objecten kunnen behouden voor toekomstige generaties Maastrichtenaren,” aldus wethouder John Aarts.