Een heleboel archeologen (en Romeinen) in Maastricht in laatste weekend van augustus

Van woensdag 30 augustus tot en met zaterdag 2 september vindt in Maastricht het internationale congres van de European Association of Archaeologists (EAA) plaats. In het MECC komen er dan zo’n 2.000 archeologen uit de hele wereld bij elkaar. Ze volgen een indrukwekkend programma en kunnen kiezen uit wel 175 sessies. Naast deze sessies zijn er ook leuke activiteiten voor u en uw gezin in Maastricht en de rest van de provincie en de Euregio.

Programma voor inwoners en bezoekers van de stad

Tijdens de EAA vinden er op diverse plekken bijeenkomsten, activiteiten en tentoonstellingen plaats. We zetten ze graag voor u op een rij:

• Op zaterdag 2 en zondag 3 september zijn er gratis activiteiten die zich afspelen rond de Kesselskade:
    • Trossen los! Op vrijdag, zaterdag en zondag ligt er een replica van een Romeins patrouilleschip aangemeerd bij rederij Stiphout. U kunt op dit schip als roeier ervaren hoe 2.000 jaar geleden door de Romeinse marine gepatrouilleerd werd op de Maas. Ervaren roeiers van de Maastrichtse Watersport Club vormen de vaste crew. 10 personen kunnen extra mee roeien. Vanaf 11 uur tot 17 uur wordt ieder uur een traject geroeid. Mee roeien? Stuur dan uiterlijk 1 september 12.00 uur een e-mail naar jos.cremers@maastricht.nl. U krijgt bericht wanneer u kunt deelnemen. De voorwaarden: u kunt zwemmen, bent ouder dan 16 jaar. Jongere deelnemers (vanaf 5 jaar) mogen alleen meevaren onder begeleiding van een volwassenen. Zwemvesten voor 5 tot en met 16 jaar zijn verplicht. U neemt deel op eigen risico. Er kunnen 10 roeiers mee (1 keer per uur) en vol is vol.
    • Romeinse haven op de Maasboulevard (naast Stiphout): Romeinse ambachtslieden aan het werk zien? Dat kan op zaterdag en zondag. Soldaten bewaken dan het schip. Kinderen kunnen zich verkleden als Romein en Romeinse spelletjes doen. In de Romeinse kroeg zijn lekkernijen te proeven uit de 1e eeuw. De Romeinen proberen al uw vragen te beantwoorden.
  • 1 september opent de (gratis) tentoonstelling Pioneers in het RHCL (Sint Pieterstraat 7, Maastricht). Pioneers is een thematentoonstelling ter gelegenheid van de 23ste jaarvergadering van de EAA in Maastricht. De tentoonstelling gaat over de fascinatie voor ontdekken, opgraven en opnieuw laten zien van datgene wat verborgen is. De getoonde kunstwerken maken het verborgene tastbaar en ervaarbaar.
  • 1 september kunnen studenten en andere geïnteresseerden in gesprek met bekende archeologen (voertaal=Engels). In Centre Céramique vindt dan om 19.30 uur Meet the pro plaats. We hebben Dr. Friedrich Lüth (Berlijn) en prof. Dr. Jos Bazelmans (Amersfoort) bereid gevonden aan dit evenement deel te nemen. Ook vindt de première plaatsvinden van een documentairefilm over Romeins Heerlen.
  • Meer info over activiteiten? Check: www.eaa2017maastricht.nl

Over EAA

De EAA heeft 2.500 leden uit meer dan 50 landen van alle continenten en is daarmee de op één na grootste archeologische vereniging in de wereld. Het congres is mede tot stand gekomen met steun van de Provincie Limburg.