Een sterk staaltje duurzaamheid

Friso de Vries, algemeen directeur van Laura Metaal Holding BV, en Gert-Jan Krabbendam, wethouder Klimaat en Energie, ondertekenden gisteren het 23e Maastrichts Energie Akkoord (MEA). In dit akkoord belooft de staalproducent zijn CO2-uitstoot terug te brengen. Hoe en waarom, vertelt Friso de Vries u in dit interview.

Sinds kort is het dak van het Laura Metaal Staalcenter in Maastricht veranderd in een zonne-energiecentrale. 1.940 zonnepanelen voorzien in ongeveer 14 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van het bedrijf en leveren een flinke vermindering van de CO2-uitstoot op. Daarnaast voerde het bedrijf verbeteringen door in de persluchtinstallatie. Het installeerde ledlampen en verwijderde bijna driekwart van alle verwarmingen op aardgas.  

Verantwoordelijkheid

Dat alles kostte Laura Staal dik een half miljoen euro. Een investering die financieel minder aantrekkelijk is dan de andere innovatieve investeringen van Laura Metaal. Toch wendde het bedrijf er kapitaal voor aan. Friso: “Bij Laura Metaal staat goed ondernemerschap hoog in het vaandel. Bij de productie van staal komt veel CO2 vrij. Dat betekent dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Een druppel

Is die 14 procent dan geen druppel op een gloeiende plaat? “Het is een stap in de goede richting. We willen van die 14 procent straks 30 procent maken. Plus we gaan ervan uit dat goed voorbeeld doet volgen.” Daarnaast draagt het bedrijf ook een steentje bij aan een betere wereld doordat ze haar klanten in staat stelt duurzamer te werken. “We maken halffabricaten en leveren bijvoorbeeld staal aan vrachtwagenproducenten. Door te innoveren kunnen we hen de nieuwste soorten hoogwaardig staal leveren. Hiermee kunnen vrachtauto’s worden gebouwd die lichter zijn en toch zwaarder beladen kunnen worden. Dat bespaart een extra rit en is dus beter voor het milieu.”

Een ander mooi voorbeeld zijn hun stalen mobiele barriers (wegafscheidingen, red.). Friso:De stalen variant is stukken duurzamer dan het betonnen alternatief. Vooral ook omdat staal perfect recyclebaar is.” De druppel blijkt dus eerder een glas. Friso: “Wat veel mensen niet weten, is dat je staal nodig hebt om staal te maken. Plus van gerecycled staal kun je perfect dezelfde kwaliteit staal maken als van ijzererts. Staal heeft het hergebruik dus al in zich.”

#missionzeromaastricht

De gemeente Maastricht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat doen we door samen met bedrijven, organisaties en bewoners allerlei wegen te bewandelen onder de noemer #missionzeromaastricht. Onderdeel daarvan is het Maastrichts Energie Akkoord. Hierin staan concrete acties en afspraken om de omschakeling naar duurzame energie en het terugdringen van de CO2-uitstoot te versnellen.