Engelstalige portal voor (internationale) studenten

logo mymaastricht.nl

Vandaag wordt  MyMaastricht.nl  gelanceerd: een Engelstalige portal voor (internationale) studenten. Het is een online platform waarin studenten alle informatie kunnen vinden over vervoer, gezondheidszorg, geldzaken, huisvesting, sport, cultuur,  vrije tijd en social media. Het is een initiatief van de Universiteit Maastricht, gemeente Maastricht en Zuyd Hogeschool. De portal wordt gevuld en onderhouden door studenten.

Om 20.00 uur vanavond wordt tijdens een feestelijk moment in de Timmerfabriek de Portal aan studenten getoond.

Eenduidig informatiepunt

Bij de opstart van het project student en stad werd als een van de belangrijkste knelpunten de beperkte informatievoorziening aan (internationale) studenten benoemd. In 2013 nam de gemeenteraad een motie aan om te onderzoeken of het mogelijk was een studentenportal te ontwikkelen. Vanaf dat moment heeft een werkgroep met studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en gemeente Maastricht een voorstel uitgewerkt. Het resultaat is deze portal met in eerste instantie een looptijd van drie jaar en het eerste evaluatiemoment eind 2015. In deze periode moet duidelijk worden of de portal voldoet en of het verdien- en organisatiemodel van de portal haalbaar is.

Verbeteringen

De Universiteit Maastricht en de gemeente Maastricht hebben de afgelopen periode zelf al een aantal verbeteringen aangebracht in hun informatiekanalen. Er is een inloopspreekuur voor studenten, Engelstalige informatie op beide sites en een Engelstalig programma tijdens de jaarlijkse INKOM. De Engelstalige portal is een verdere stap in de informatievraag van studenten en biedt een overzicht van alles wat er in de stad te doen is. 

Kosten portal

De kosten voor de portal bedragen € 110.000,- ex BTW voor de periode 2015 -2017. De gemeente en Universiteit dragen elk € 47.500,- bij en Zuyd € 15.000,-. MyMaastricht.com wordt ondergebracht in een stichting en organisatorisch gekoppeld aan het Studenten Service Centrum van de Universiteit Maastricht.

Actieprogramma Student en Stad

Na de realisatie van werkruimte op de Gebroeders Hermansstraat en de intentieovereenkomst over een International Students’ Club, is MyMaastricht.com weer een resultaat uit de Top 5 prioriteiten van het in 2013 gestarte project Student en Stad.

In december 2013 is het actieprogramma Student en Stad vastgesteld door de gemeenteraad van Maastricht en door de universiteitsraad van de Universiteit Maastricht. Student en Stad richt zich op de vraag hoe Maastricht van oudste stad van Nederland met de jongste universiteit een echte internationale universiteitsstad wordt, die qua aantrekkelijkheid voor studenten kan concurreren met andere studentensteden, waarin de leefbaarheid voor alle bewoners optimaal is en (internationale)studenten maximaal geïntegreerd zijn. Binnen de eerder vastgestelde lijst met actiepunten voor Student en Stad zijn topprioriteiten aangeduid: Imago van de stad, B(l)oeiend studentenleven, Openbaar vervoer en bereikbaarheid, Communicatie informatie en ondersteuning en Integratie en Leefbaarheid.