Expo in Eiffelgebouw toont transitie Maastrichtse maakbedrijven

30 augustus 2017

Maastrichtse industrie al meer dan 150 jaar toekomstbestendig dankzij innovatief ondernemerschap

Vanaf 11 november is de expositie ‘Groeten uit Maastricht - expo over innovatief ondernemerschap’ open voor het publiek. Op initiatief van Gemeente Maastricht vindt deze expo plaats op de eerste verdieping van het dan gerestaureerde Eiffelgebouw in Maastricht, een krachtig symbool van transitie. Bezoekers maken kennis met Maastrichtse maakbedrijven, die met hun producten een visitekaartje voor de stad afgeven, in sommige gevallen zelfs wereldwijd. De expo stelt vragen; ondernemers geven antwoorden door inspirerende verhalen te vertellen en innovaties te tonen. De expo wordt begeleid door een intensief randprogramma dat in nauwe samenwerking met partners wordt opgesteld. Iedereen is van 11 november t/m 7 januari 2018 elke donderdag t/m zondag welkom voor een bezoek; de entree is gratis.

Expositie over de Maastrichtse maakbedrijven

Als de oudste industriestad van Nederland pakt Gemeente Maastricht samen met het bedrijfsleven de handschoen op om deze sector en haar spin off bij bewoners en bezoekers onder de aandacht te brengen. “Veel Maastrichtse maakbedrijven werken in een business-to-business markt. Dat maakt dat het publiek niet of nauwelijks de innovaties waarneemt waarmee deze bedrijven soms zelfs wereldwijde markten veroveren. Tijd om de kennis te tonen die hier, vaak in samenwerking met lokale kennisinstellingen en regionale netwerken, wordt omgezet in innovatieve producten”, aldus wethouder Aarts. De expo presenteert individuele bedrijven als ook clusters. Getoond worden presentaties van Thomas Regout International, Mosa, Sappi, ENCI, Johnson Matthey, Mora, Greentom, Vectioneer, Blanche Dael, de Bisschopsmolen en Mine Kafon. De clusters gaan over: Life & Health sciences, Steelport Maastricht, Customer Service Valley en de creatieve industrie. Rabobank Maastricht en omstreken is partner van deze expositie.

Ondernemers onderstrepen het belang van deze expo

Friso de Vries, directeur Laura Metaal en woordvoerder namens Steelport Maastricht geeft aan dat deze expo een uitstekende kans is om de beeldvorming over ‘zijn’ industrie definitief te kantelen. “Staal is als product niet weg te denken. Elke Nederlander gebruikt per jaar 300 kilo staal, dat 100% recyclebaar materiaal is. Als cluster hebben we stevig geïnvesteerd in innovatie. Samen leveren we niet alleen een compleet pakket aan dienstverlening, maar zijn we ook klaar voor wat ik noem ‘industrie 4.0. Goed dat deze expo Maastrichtse parels toont, niet in de laatste plaats om ook werkzoekend talent te laten zien wat voor spannende dingen hier gebeuren.”

Dit wordt beaamd door Philippe Piatkiewitz, directeur Vectioneer, die werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe, handzame robot voor het MKB. “De expo helpt om ons om dit product op de kaart te zetten. Dat is belangrijk, met deze technologie helpen we bedrijven om lokaal efficiënt te produceren en dat is ook goed voor de werkgelegenheid in de regio.”

Brede randprogrammering

De expositie wordt begeleid door een intensieve randprogrammering. Daarmee wordt een interessant platform geboden aan ondernemers, studenten, scholieren en werkzoekenden. Met specifieke programmaonderdelen krijgen zij een extra inkijk bij de deelnemende bedrijven en mogelijkheden om te netwerken. Zo vindt er op 13 november een ZZP-event plaats, komt er een euregionaal netwerkevent voor ondernemers en organiseert Rabobank Maastricht en omstreken een event voor starters.

Sphinxpassage

Steeds meer oude Sphinxpanden krijgen een spannende herbestemming en vormen samen het Sphinxkwartier. Om (nieuwe) bezoekers en gebruikers het rijke verhaal van dit industriële erfgoed mee te geven, wordt een openbare, 120 meter lange galerij ingericht. Midden in het Sphinxkwartier, tussen de Pathé -bioscoop en het Eiffelgebouw, wordt de geschiedenis van de Sphinxfabriek in al zijn facetten verteld aan de hand van afbeeldingen en objecten gedrukt op wandtegels. De galerij opent in november 2017.

Praktisch

De expo vindt plaats op de eerste verdieping van het Eiffelgebouw Maastricht, ingang via Petrus Regoutplein Maastricht (via Sphinx –parkeerterrein / Fenixhof). De expo is geopend van 11 nov t/m 7 jan 2018 op donderdag en vrijdag van 14-19 uur en op zaterdag en zondag van 11-17 uur. Gratis entree. Kijk voor alle actuele informatie op www.groetenuitmaastricht.nl.