Fashion House Maastricht verder in binnenstad

Fashion House Maastricht verhuist naar de binnenstad. Vanaf 1 januari 2019 is de creatieve broedplaats voor jonge modetalenten, nu gevestigd in het Labgebouw van het Radium aan de Lage Frontweg, te vinden in de Batterijstraat (nummer 48). Deze locatie, aan de rand van het kernwinkelgebied, biedt meer mogelijkheden om verbindingen aan te gaan met retailers en andere creatieve ondernemers. Het monumentale pand uit 1850 is in eigendom van de gemeente en biedt zowel kantoorruimte voor Fashionclash als ruimte voor coaching en workshops. De atelierruimtes worden ondergebracht bij de Maastricht Academy of Fine Arts (MAFAD), gelegen aan het Herdenkingsplein. Zo worden ondernemerschap en onderwijs dichter bij elkaar gebracht.

“Anderhalf jaar experimenteren op een industriële locatie heeft ons veel geleerd. Nu is het tijd voor een volgende logische stap,” aldus Vivianne Heijnen wethouder voor economie. “We brengen jonge startende ondernemers fysiek het onderwijs binnen door ze plek te geven bij de MAFAD. Dat vergroot de zichtbaarheid van de kunstacademie en leert studenten van meet af aan hoe te ondernemen. In het Fashion House 2.0 worden ze dan met trainingen en workshops klaargestoomd voor het echte werk.”

Fashion Clash

Branko Popovic/Nawie Kuiper/Laurens Hamacher, bestuursleden van FashionClash zijn verheugd over de nieuwe plek. “Deze locatie biedt andere mogelijkheden. Juist voor jonge mode-ontwerpers is de voeling met de binnenstad en andere partners van groot belang. Dat de doorstroom naar aan Maastricht gebonden ondernemerschap vanzelfsprekender verloopt wanneer concrete binding met de academie niet meteen verloren gaat en middels stapsgewijze begeleiding van het Fashion House project de pas afgestuurde studenten een onderneming met langere adem kan en durft te gaan opzetten.

MAFAD

Chequita Nahar van de MAFAD heet de jonge ondernemers van harte welkom. “Het barst bij de academie van het talent. Waar het nog aan schort is zichtbaarheid en het vermarkten van dit talent. Met het binnenhalen van jonge ondernemers hopen we de vele ruwe diamantjes verder te polijsten tot nieuwe parels aan de kroon van de Zuid-Limburgse economie.”

Labgebouw

Fashion House Maastricht was één van de kwartiermakers in het Labgebouw bij het Radium. Zij hebben de afgelopen periode een creatieve invulling aan het LAB-gebouw gegeven en zo ook het Radiumgebied op de kaart gezet. Het Labgebouw is mede vanwege de komst van Fashion House opgeknapt en huisvest nu verschillende creatieve, sportieve en culturele ondernemers als Room Escape Maastricht, Radium Boulders en Toneelgroep Maastricht. De eerste potentiële nieuwe kandidaten hebben zich al gemeld voor de oude plek van Fashion House Maastricht