Gemeente Maastricht gaat kinderen met probleemouders extra ondersteunen

De gemeente Maastricht gaat kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblematiek extra ondersteunen. Kinderen die opgroeien in een gezin met dergelijke problematiek lopen meer risico op mishandeling en emotionele verwaarlozing met alle gevolgen van dien voor hun (psychische) gezondheid.

De ondersteuning bestaat gedurende twee jaren uit het aanbieden van kinderopvang of buitenschoolse opvang en voor oudere kinderen is er huiswerkbegeleiding of een vrijetijdsclub. Daarnaast krijgt elk gezin een coach die de schakel vormt tussen naschoolse opvang, de GGZ hulpverleners van de ouders en het gezin.

Wethouder Bert Jongen hoopt met de extra ondersteuning het welbevinden van de kinderen te verbeteren en de stress te verminderen: “Ook hopen we hiermee te voorkomen dat kinderen uiteindelijk in de jeugdzorg terecht komen”

Vandaag gaf de wethouder het startsein voor het project in aanwezigheid van medewerkers van kinderopvang, MEE, de volwassenen GGZ, Veilig Thuis, Jeugdgezondheidszorg  en het Team Jeugd van de gemeente. Zij zullen samen 20 kinderen selecteren die in aanmerking komen voor de extra ondersteuning.

Naast Maastricht doen nog 9 andere gemeenten in Nederland mee met dit project dat geïnitieerd is door het Trimbosinstituut met subsidie van het ministerie van VWS.