Grens geslecht bij zoektocht naar werk

31 januari 2018

Werkgevers en werkzoekenden in Nederlands en Belgisch Limburg worden voortaan actief geholpen met het vinden van personeel respectievelijk werk aan de andere kant van de grens. De gemeenten Maastricht en Sittard-Geleen, UWV, werkgeversservicepunt Podium 24 en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) zetten vandaag hun handtekening onder een samenwerking die, met ondersteuning van de provincie Limburg en de Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg, leidt tot de oprichting van de Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) Euregio Maas-Rijn.

200 mensen

Doel van de nieuwe organisatie, die feitelijk wordt bemenst door Podium24 en het Werkgeverservicepunt Westelijke Mijnstreek, is om tussen 2018 en 2020 200 mensen over de grens aan werk te helpen. Daarvoor worden vraag en aanbod over de grens meer en beter op elkaar afgestemd. De focus ligt daarbij op drie sectoren binnen de arbeidsmarkt: de customer servicebedrijven in Maastricht, de logistieke sector in de Westelijke Mijnstreek en de detailhandel/leisure in Belgisch Limburg. Om mensen snel en gericht aan werk te helpen, wordt de (succesvolle) vraaggerichte aanpak van de werkgeversservicepunten gehanteerd. Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht op locatie bij de werkgevers. De backoffice wordt ondergebracht bij het Maastricht International Centre. Hier is ook het Grensinformatiepunt Maastricht gevestigd. Dit centrum beantwoordt vragen van grenswerkers over renteaftrek van een hypotheek, belastingen en sociale zekerheid enzovoorts.

Netwerk en barrières

De oprichting van de SGA Euregio Maas-Rijn helpt  niet alleen werkgevers en werkzoekenden. De partners kunnen door de samenwerking ook hun eigen netwerken en bestanden meer op elkaar gaan afstemmen. Daarnaast kunnen de barrières die er ongetwijfeld zullen zijn, snel aangepakt worden door het kennisinstituut ITEM dat zich richt op het wegnemen van juridische barrières zoals diploma-erkenning en discriminerende verschillen in wetgeving.

SGA

De nieuwe SGA maakt gebruik van de kennis en ervaringen die zijn opgedaan met de al twee jaar bestaande SGA Aken Eurode. In die samenwerking is Parkstad Limburg verbonden met de Region Aachen. Uiteraard zullen er verbindingen tussen beide SGA’s worden gelegd om werkgevers aan de beste werknemers te helpen en de werkzoekende aan een baan in België of Duitsland.