Het MECC is weer van Maastricht

Column

afbeelding MECC

In 2013 namen we als gemeente Maastricht de exploitatie over van de RAI. In april van dit jaar besloot de gemeenteraad unaniem om ook het vastgoed aan te kopen.

MECC Maastricht is daarmee weer in de handen van de stad. Door de aankoop zijn we niet langer afhankelijk van anderen en hebben we de volledige regie. Bovendien is de stad met de aankoop structureel 1,5 miljoen euro voordeliger uit. Dit voordeel gaan we inzetten om MECC Maastricht nog duurzamer te verankeren en te positioneren als toonaangevend expositie- en congrescentrum. Een blijvende motor voor het zakelijk toerisme in deze stad is daarmee verzekerd. Tegelijkertijd heeft de TEFAF weer voor vijf jaar getekend. En we zijn er met een gemeentelijke bijdrage van 135.00 euro per jaar ook in geslaagd om het Maastricht Congresbureau in een modern jasje te steken.

Samen met de Maastrichtse hotellerie investeren we via een convenant ‘meeropbrengst toeristenbelasting’ fors in het aantrekken van meer verblijfstoerisme. Magisch Maastricht wordt voortgezet en met nieuwe evenementen zoals Iron Man, het Holi Fusion Festival en de Roze Week heeft de stad een goed gevulde en kwalitatief hoogwaardige evenementenkalender. Aangevuld met de wekelijkse zondagopenstelling en de voortzetting van het hotelbeleid, zijn de basisvoorwaarden om het toerisme in deze stad goed vorm te geven, ingevuld.

Dit alles stemt positief. Tegelijkertijd wachten de stad nieuwe uitdagingen, zoals een toenemende leegstand, maar ook hoogtepunten, zoals het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht in 2016. Laten we dus samen de mouwen opstropen en de Maastrichtse economie nog sterker maken.

John Aarts
Wethouder van onder andere Economie