Impuls voor begraafplaats Tongerseweg

Het stadsbestuur van Maastricht trekt 955.000 euro uit voor de begraafplaats aan de Tongerseweg. Het geld wordt gebruikt om de monumentale begraafplaats op te knappen en voor het toevoegen van meer mogelijkheden voor rouw en gedenken. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het plan en de benodigde middelen.

Het grootste deel van het bedrag wordt ingezet voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Zo worden de paden geasfalteerd, wordt extra gras gezaaid, wordt versleten meubilair vervangen en worden vijf extra watertappunten geplaatst. Ook worden bomen en hagen vervangen. In totaal is 620.000 euro gemoeid met de opknapbeurt. Het restant wordt gestoken in het realiseren van een nieuwe entree aan de Planetenhof en voor de uitbreiding van het productaanbod op de begraafplaats. Zo komt er een herdenkingsbos, wordt de Islamitische begraafplaats uitgebreid en komt er plek voor graven voor de in Maastricht gevestigde Armeense gemeenschap. Verder wordt de strooiweide uitgebreid en komt er ruimte voor asbijzettingen.

Exploitatie

Met de aanpassingen wordt niet alleen de toekomst van de begraafplaats gewaarborgd, er wordt meteen een impuls gegeven aan de exploitatie, die al jaren verliesgevend was. “Het aantal traditionele begrafenissen blijft afnemen, terwijl crematies en andersoortige uitvaarten toenemen. Onze monumentale begraafplaats was daar niet voor uitgerust. Daardoor blijkt de op de begraafplaats gereserveerde ruimte voor traditionele begrafenissen veel te groot, waardoor de toekomst van de begraafplaats onder druk kwam te staan”, zegt verantwoordelijk wethouder André Willems. “Met deze impuls zorgen we ervoor dat de begraafplaats een multifunctioneel rouw- en gedenkpark wordt. We spelen in op de wensen die leven in de samenleving en we voeren bezuinigingen door zodat de exploitatie op orde blijft. Daarnaast pakken we het achterstallig onderhoud aan. Hard nodig, zeker op de begraafplaats, één van de mooiste en waardevolste monumenten van de stad wat mij betreft.”

Gepaste evenementen

Behalve naar de ruimtelijke invulling van de begraafplaats, wordt in het voorstel ook gekeken naar de functie van de begraafplaats. Met de aanpassingen zal de monumentale rustplaats een meer natuurlijk karakter krijgen. Daarnaast is het voorstel de begraafplaats vaker open te stellen voor gepaste evenementen. “Dan denken we aan culturele activiteiten die passen bij de begraafplaats, zoals uitvoeringen van Musica Sacra. De begraafplaats is in de eerste plaats een rouw- en gedenkplek. Evenementen moeten daar bij passen”, zegt Willems.