Inbrekers gaan niet met vakantie

In de zomer gaan veel mensen op vakantie of gaan ze een dagje op pad. Juist in deze periode slaan inbrekers vaak toe, omdat ze weten dat bewoners niet thuis zijn. Om een inbraak te voorkomen is het belangrijk dat u de tips in dit artikel opvolgt.

Afbeelding poster inbrekers gaan niet met vakantie

Tips

  • Zet niet op social media dat u op vakantie gaat: ook inbrekers weten hoe het internet werkt. Breng ze dus niet op ideeën door over uw vakantieplannen te posten of tweeten! 
  • Op vakantie? Licht de buren in. Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven door bijvoorbeeld post weg te halen, planten water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.
  • Bel 112 bij verdachte situaties. Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of als ze onbekende personen bij uw huis opmerken) direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
  • Voor de thuisblijvers; let op insluipers: ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren of boodschappen doen. Leg ook geen kostbare spullen in het zicht.

Burenkaart

Om goede afspraken te maken met uw buren, kunt u de Burenkaart gebruiken. Hierop kunt u uw contactgegevens tijdens de vakantie en speciale afspraken noteren, zoals de planten water geven en de vuilnisbak buiten zetten. U vindt de Burenkaart via de website van www.politiekeurmerk.nl.

Meer weten?

Meer informatie, filmpjes en preventietips kunt u vinden op www.politiekeurmerk.nl/preventietips.