Ironman Maastricht-Limburg op 2 augustus

6 juli 2015

Een van ’s werelds grootste sportevenementen, de triatlon Ironman, komt op zondag 2 augustus naar Maastricht. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verkeer- en parkeermaatregelen tijdens het evenement.

Afbeelding Ironman

Bekijk de route
Zwem-, fiets- en loopparcours
Download alle wegenkaarten met wegafsluitingen en oversteekpunten
(17mb)
let op: complexe wegenkaarten verdeeld over 19 PDF-documenten

De route bestaat uit 4 kilometer zwemmen, gevolgd door 180 kilometer wielrennen en 42 kilometer hardlopen. De wedstrijd begint om 07.00 uur op de Griend. Daar gaan de deelnemers de Maas in. Ze zwemmen stroomopwaarts richting Gouvernement (keerpunt) en weer terug richting Griend. Daar stappen de deelnemers op de racefiets voor een 90 kilometer lang parcours (twee rondes) door delen van de gemeenten Meerssen, Stein, Sittard-Geleen, Beek, Nuth, Valkenburg aan de Geul, Eijsden-Margraten en weer terug naar Maastricht.

Route (fietsen)

In Maastricht volgt het fietsparcours de volgende route: Griend, Borgharenweg, Ankerkade, Galjoenweg, Fregatweg, Klipperweg en Meersenhoven richting Bunde. Aan het einde van de omloop komt het fietsparcours aan de zuidkant via de Köbbesweg weer terug in Maastricht. Vervolgens: Hoge Weerd, Limburglaan, Serpentilunet, Maaspuntweg, Maasoever, Waterpoort, Rechtsatraat, Sint Maartenslaan, Franciscus Romanusweg weer naar de Griend. De eerste fietsers vertrekken tegen 08.00 uur en de laatste wordt in Maastricht terug verwacht rond 18.00 uur. Totdat de laatste atleet van het fietsparcours is, blijft het voor alle verkeer gesloten.

Route (lopen)

Vanaf de Griend lopen de atleten via de Oeverwal, Sint Servaasbrug en Maaspromenade naar het loopparcours (de koploper wordt verwacht omstreeks 12.15 uur). Het loopparcours bestaat uit drie ronden van 14 kilometer en is als volgt: Van Hasseltkade, Maaspromenade, Hoge Brug, wandelpad Stayokay, Maasboulevard, Blekerij, Kennedybrug (Blekerij), Sint Pietersluisweg, Hoge Kanaaldijkboulevard, Lage Kanaaldijk, Ursulinenweg, Recollectenweg, Observantenweg, Luikerweg, Jekerweg, Prins Bisschopsingel, Champs Elyseeweg, Bieslanderweg, Cannerweg, Bieslanderweg, Champs Elyseeweg, Prins Bisschopsingel, Jekerweg, Luikerweg, Observantenweg, Recollectenweg, Ursulinenweg, Lage Kanaaldijk, Sint Lambertuslaan, Sint Pieterskade, Kennedybrug, Sint Pieterskade, Vijfkoppen, Sint Bernardusstraat, Onze Lieve Vrouwenplein, Bredestraat, Vrijthof, Helmstraat, Grote Gracht, Markt (finishpassage), Hoenderstraat, Kesselskade, Maaspromenade, Maasboulevard.

Afsluiting parcours

Het parcours blijft de hele dag afgesloten voor alle verkeer. Door de aard van triatlon komen de deelnemers niet in een peloton langs. Ze fietsen allemaal afzonderlijk en liggen door de zwemwedstrijd die aan het fietsonderdeel vooraf gaat, al redelijk uit elkaar. Dus daarom kan het zijn dat er minutenlang niemand komt, maar dat toch de straat afgesloten blijft. Pas als de laatste deelnemer voorbij is – de laatste loper zal tegen 24.00 uur de finish bereiken - gaan alle straten weer open.

Oversteekplaatsen

Er is geen verkeer mogelijk op het parcours. Wel zullen op sommige plaatsen oversteekplekken gecreëerd worden, ook voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Deze oversteekplaatsen zijn beveiligd door bevoegde en gecertificeerde verkeersregelaars en worden via borden duidelijk aangegeven.

De directe omwonenden van het parcours vragen we, als ze hun auto willen gebruiken, voordat de afsluiting van kracht is in een van de zijstraten te parkeren, in elk geval buiten het parcours. Er mag niet op het parcours zelf worden gereden. Houd er ook bij eventuele visites, feestjes, bij zorg aan huis, opkomst personeel rekening mee door tijdig de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te treffen. Stel iedereen op de hoogte dat parkeren alleen in omliggende straten mogelijk is. Volg altijd de instructies van de verkeersregelaars.

Ironman

De Ironman Maastricht-Limburg brengt topatleten, begeleiders, media en publiek uit heel Europa naar de regio. De wedstrijd werd voor het eerst in 1978 op Hawai gehouden, waar nu nog jaarlijks het wereldkampioenschap plaatsvindt. De editie Maastricht-Limburg is een van de kwalificatiewedstrijden voor het WK. De organisatie is in handen van de Amerikaanse World Triathlon Corporation. De Ironman Maastricht-Limburg wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Valkenburg aan de Geul. Kijk voor meer informatie op de website van Ironman Maastricht-Limburg. U vindt daar ook de routeHeeft u een vraag? Kijk in het overzicht met veelgestelde vragen (PDF, 259kB) of uw vraag erij staat.

Reisalternatieven en reisadviezen

Kijk op de website van Maastricht-Bereikbaar