Ironman naar Maastricht

Op zondag 2 augustus vindt in onze stad de triatlon Ironman, een van 's werelds grootste sportevenementen, plaats.

Afbeelding Ironman

De Ironman bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en vervolgens 42,2 km hardlopen. Het is voor het eerst dat dit sportspektakel in Nederland wordt gehouden. Topatleten en media vanuit heel Europa en de VS komen ervoor naar Maastricht. Om te zorgen dat alles veilig verloopt, zijn er op zondag 2 augustus extra verkeers- en parkeermaatregelen.

Bereikbaarheid

De start van het onderdeel zwemmen ligt bij de Griend. Deelnemers zwemmen in de Maas tot aan het Gouvernement en terug. Op de Griend is de wisselzone voor het fietsonderdeel. Het wielerparcours gaat in een lus van 90 km (twee rondes) door Zuid-Limburg. In Maastricht betekent dat via de Beatrixhaven de stad uit en weer terug de stad in via de Gronsvelderweg, Oostbroekerweg, Köbbesweg, Hoge Weerd, door Céramique en Wyck naar de Griend. Daar wordt weer gewisseld naar het lopen. Het loopparcours gaat door het centrum richting St. Pieter en terug. De finish ligt op de Markt.

Zodra het parcours en de doorkomsttijden definitief zijn, maken we de details bekend. Omwonenden en omliggende bedrijven krijgen een brief met tekst en uitleg. Wij vragen u er nu alvast rekening mee te houden dat op zondag 2 augustus verkeersmaatregelen mogelijk zijn. Ook kunnen parkeerplaatsen tijdelijk niet bereikbaar zijn.

Maastricht op de kaart

Voor sportliefhebbers is de komst van de Ironman een belevenis. De wedstrijd is in 1978 ontstaan op Hawaï en wordt sindsdien georganiseerd door de Amerikaanse World Triathlon Corporation. De Europese wedstrijden gelden als kwalificatie voor het jaarlijkse wereldkampioenschap in Hawaï. “Een vermaard topsportevenement als de Ironman zet Maastricht internationaal op de kaart. Het betekent niet alleen volle hotels en veel omzet in de stad, maar ook een stimulans voor de sportbeoefening in onze stad”, zegt wethouder André Willems van Sport. Ter omlijsting van de triatlon zijn er het eerste weekeinde van augustus diverse sportieve evenementen in Maastricht.