JOGG-scholen gamen voor gezondheid

6 oktober 2016

15 en 22 september is in Maastricht op de 2 Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)-scholen (MosaLira scholen ’t Spoor en Manjefiek) het project We BOOSTH Limburg gelanceerd.

Afbeelding Boosth

We BOOSTH Limburg zet kinderen in beweging door in te spelen op de funfactor. Gamen en bewegen wordt op een slimme manier gecombineerd.

Kinderen kunnen in de game BOOSTH punten verdienen door de game te spelen, maar om een level hoger te komen, moet de speler ook bewegen. De lancering vond plaats op de 2 gezonde scholen in de JOGG-wijken waar de BOOSTH–bandjes aan de bovenbouw groepen werden uitgedeeld. Daarna werden zij in een beweegsessie met een beweeg-dj uitgedaagd hun eerste activiteitspunten te verzamelen.

Gamen en bewegen

Kinderen en jongeren besteden een belangrijk deel van hun tijd aan het spelen van computergames. We BOOSTH Limburg’ maakt daar op een slimme manier gebruik van. Het is een avontuurlijke jump and run-game met 3 werelden van elk 20 levels. Jongeren kunnen punten verdienen door de game te spelen. Maar om een level hoger te komen, moet de speler ook bewegen (lopen, rennen, voetballen, traplopen, steeds met de BOOSTH-activiteitenmeter om de pols).

Via basisscholen en COACH worden de jongeren benaderd. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de combinatiefunctionaris van Maastricht Sport en de JOGG-regisseur. De game vormt een integraal onderdeel van de aanpak die een gezonde leefstijl van jongeren bevordert.

Onderzoek

BOOSTH is ontwikkeld door 457 Independent en game designer Goal043. Expertisecentrum COACH wil de gezondheid van kinderen met overgewicht en obesitas verbeteren onder meer door het verbeteren van de leefstijl. Zij gaan wetenschappelijk onderzoek doen naar de vraag in hoeverre de interventie BOOSTH daadwerkelijk leidt tot meer bewegen. Daartoe wordt de game geëvalueerd onder ruim 2.000 basisschoolleerlingen in Limburg en ruim 100 kinderen die deelnemen aan het COACH-programma. Kinderarts Anita Vreugdenhil van COACH/Maastricht UMC+: “We denken met deze tool kinderen en jongeren op een speelse manier meer aan het bewegen te krijgen, zodat overgewicht of zelfs obesitas vermeden wordt. Als COACH gaan we onderzoek doen naar de concrete resultaten.”

Provincie Limburg

De gezondheid van jongeren en het wegwerken van de bestaande gezondheidsachterstanden zijn ook voor de Provincie Limburg belangrijke aandachtspunten. Verantwoordelijk gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen van Werk en Welzijn: “Het belang van gezondheid en meer bewegen krijgt  op een andere, meer speelse manier aandacht. Ik weet zeker dat mijn kinderen gaan gamen.” We BOOSTH Limburg wordt door de provincie ondersteund in het kader van de Agenda voor Gezondheid en Zorg en sluit aan bij het Kennis-As project Lime. Dit project sluit ook prima aan op de Sociale Agenda Limburg 2025. Hierin staat het begrip positieve gezondheid centraal, waarbij het gaat om een goede balans in het dagelijks functioneren.