Kunsteducatieproject Maastricht wint prijs

Het project  ‘Natuurlijk…Kunst’, onderdeel van het Maastrichtse kunsteducatieprogramma Toon je Talent  heeft de Quarry life award Benelux gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5000,- en wordt besteed aan de verdere uitrol van het project.

Het project ‘Natuurlijk… Kunst’ richt zich op cultuur- en natuureducatie voor basisschoolkinderen van groep 7 en 8. Het project is dit jaar ontwikkeld door Jo Willems, die het project als afstudeeropdracht voor Toon je Talent heeft gemaakt.

Kinderen leren over de historie, de natuurontwikkeling en de biodiversiteit van de ENCI-groeve. Ook het belang van de cementindustrie voor Maastricht komt aan bod. Er wordt een bezoek gebracht aan de ENCI-groeve onder leiding van een natuurgids. De kinderen krijgen vervolgens een opdracht om in groepen te ontdekken en uit te werken hoe zij de groeve zouden willen inrichten, daarbij rekening houdend met de verschillende gebruikers (sport, natuur, recreatie). Ze gaan aan de slag met een maquette, die uiteindelijk ook tentoongesteld wordt in het NHMM. Het project eindigt met een presentatie door de leerlingen van het proces en het product.

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=ODWisOOjemw

Dertien groepen van basisschoolleerlingen hebben dit schooljaar al ingetekend voor het project. De deelnemende scholen zijn heel enthousiast. Het geldbedrag van de prijs wordt besteed aan de verdere uitrol van het project.

De prijs, die is ingesteld door de Heidelberg Cement Groep, is bedoeld om aandacht te vragen voor de bijzondere natuur in de Groeves.

Het project dingt ook mee naar de internationale versie van de Quarry Life Award. Hier doen 450 projecten aan mee. De prijsuitreiking is op 8 december.