LaunchBase helpt nieuwe ondernemers op weg

Afgestudeerden op weg helpen naar het ondernemerschap is sinds 4 maart het doel van LaunchBase. Maar liefst 35 deelnemers zijn begonnen aan het eerste deel van het opleidings- en begeleidingsprogramma voor ondernemers in de dop.

Afbeelding jonge zakenmensen

Talent behouden

LaunchBase is opgericht vanuit de overtuiging dat de economische infrastructuur van Zuid-Limburg het best versterkt kan worden door groei van het aantal ondernemers. Het merendeel van de afgestudeerde studenten gaat na afronding van hun studie op zoek naar een baan die vaak buiten onze regio ligt. Ze denken er niet aan om een eigen onderneming te beginnen, terwijl dat bij uitstek geschikt is om hun talent voor de regio te behouden. Daarom is de Universiteit Maastricht (UM) samen met de gemeente en de Provincie Limburg  begonnen met onder andere een (internationale) ondernemersopleiding.

Base en Launch

Het nieuwe LaunchBase-programma bestaat uit twee onderdelen:

1. Base: een halfjaarprogramma dat studenten begeleidt bij de eerste stappen naar het oprichten van een eigen onderneming en het opstellen van een businessplan. Ze worden geholpen bij het ontwikkelen van hun idee en het aantrekken van medewerkers. Dit programma duurt een half jaar en eindigt met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
  2. Launch: voor Base-deelnemers die hun onderneming daadwerkelijk in de markt gaan zetten en tot 3 jaar intensieve begeleiding (kunnen) krijgen op thema’s als acquisitie van klanten en het werven van investeerders.

Ondernemerschaponderwijs

LaunchBase maakt onderdeel uit van de Binnenstadincubator die gevestigd is op het Tapijnterrein en die ook onderdak biedt aan het Maastricht Centre for Entrepeneurship (MC4E) van de UM. Het is de plek waar het merendeel van het ondernemerschaponderwijs van de UM samenkomt. Daardoor komen studenten vroegtijdig in contact met afgestudeerden die daadwerkelijk een onderneming beginnen. Met de combinatie van Base en Launch wordt ingezet op het vergroten van nieuwe bedrijvigheid met internationaal groeipotentieel.

Meer informatie

Meer weten over LaunchBase of de Binnenstadincubator? Check www.mc4e.nl/LaunchBase.