Maastricht krijgt Pierre Kemppark

Een deel van het Maastrichtse stadspark wordt officieel vernoemd naar Pierre Kemp (1886-1967). Dat heeft burgemeester Annemarie Penn-te Strake bekend gemaakt bij de herdenking van het 50e sterfjaar van de bekende Maastrichtse dichter en kunstenaar.

Het gaat om het deel van het stadspark, dat nu nog Kempland heet. Die naam was gebaseerd op een gedicht van Pierre Kemp, dat gaat over Kempland op Antarctica. De gemeente Maastricht vindt deze naam in onvoldoende mate recht doen aan de betekenis van de persoon Pierre Kemp en zijn rijke artistieke nalatenschap. In overleg met de Stichting Pierre Kemp is besloten het park te herbenoemen tot Pierre Kemppark.
Het Pierre Kemppark is het deel van het stadspark tussen de Sint Pieterskade en de Maasboulevard, rondom de vijver De Vijf Koppen. Binnenkort zal het met naamborden worden gemarkeerd.

Pierre Kemp wordt gerekend tot een van de grootste Nederlandse dichters van de twintigste eeuw. Hij is onderscheiden met de hoogste Nederlandse poëzieprijzen, zoals de P.C .Hooft-prijs, de Constantijn Huygens-prijs en de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam. Kemp is een tijdgenoot van dichters als Gerrit Achterberg, J.C. Bloem en Gerrit Komrij. Maar hij stond bekend als een ‘eenling’ in de Nederlandse poëzie. Met name vanwege het feit dat hij vanuit zijn geboorte- en woonplaats Maastricht bleef werken, ver weg van het artistieke milieu in Amsterdam.

Zijn 50e sterfjaar wordt herdacht met de uitgave van de bloemlezing ‘Het regent in de trompetten’, samengesteld door Wiel Kusters en Ingrid Wijk. Evenals met de tentoonstelling van tekeningen, schetsen en studies met de titel ‘De hand van Pierre Kemp’; tot en met 7 januari 2018 te zien in het Bonnefantenmuseum.