Maastricht maakt zich op voor viering 200 jaar Koninkrijk!

23 mei 2014

Nederland is jarig! Zaterdag 30 augustus viert Maastricht 200 jaar Koninkrijk. Naast veel activiteiten wordt de stad feestelijk versierd. Burgemeester Hoes heeft hiervoor de eerste bloemen geplant op het Koningin Emmaplein.

200 jaar Koninkrijk in Maastricht

Zaterdag 30 augustus is het vierde nationale evenement nadat deze week op Sint Maarten het Koninkrijksjeugdparlement plaatsvond. In de viering draait het om een aantal thema’s, zoals persoonlijke rechten en vrijheden. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk heeft Maastricht gekozen voor het thema internationale oriëntatie. Maastricht is immers de meest Europese stad, de geboortestad van de Europese Unie en de euro, ligt in het hart van Europa en heeft de ambitie om uit te groeien tot internationale kennisstad. Tel daarbij op het grote aantal internationale studenten en de talrijke culturele invloeden vanuit onze buurlanden.

Representatief groen

Het bloemperk op het Koning Emmaplein is één van de in totaal zeven bloemperken die door Stadsbeheer van de Gemeente Maastricht worden beplant en onderhouden. Meer dan 24.000 bloemen in verschillende kleuren zoals afrikaantjes, geraniums, lobelia’s, vlijtige liesjes en begiona’s worden de komende dagen geplant. De zeven wisselperken met verschillende patronen fleuren en sieren de stad op voor zowel burger als de vele nationale en internationale bezoekers in de zomer zoals de concerten van André Rieu. Na de eerste themabeplanting vorig jaar is nu gekozen voor het thema Maastricht viert 200 jaar Koninkrijk. De andere bloemperken zijn te vinden op de Franciscus Romanusweg, het Stationsplein, het Sterreplein, het Henric van Veldekeplein, de Maasboulevard en Sint Annadal. De bloemperken staan zeker tot begin oktober in bloei.

30 augustus

Het volledige programma wordt begin juni bekendgemaakt. Nu is al duidelijk dat 30 augustus een internationaal congres, een  groot mode-evenement, een presentatie van de eveneens 200 jarige Koninklijke Landmacht en een feestelijk avondprogramma plaatsvinden. Bovendien staat het Preuvenemint dat weekeinde volledig in het teken van 200 jaar Koninkrijk. De viering van 200 jaar Koninkrijk in Maastricht wordt georganiseerd door het National Comité, de provincie Limburg en de gemeente Maastricht. Daarnaast worden in aanloop naar de festiviteiten op zaterdag 30 augustus een groot aantal activiteiten georganiseerd zoals lezingen door leden van Maastrichts Comité van Aanbeveling en concerten. De Mastreechter Staar geeft op zaterdag 31 mei een concert met een centrale rol voor Maria van der Hoeven, voorzitter van het Maastricht Comité van Aanbeveling.