Maastricht op een (brand)veilige manier achter Oranje!

Op 13 juni speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd voor de WK voetbal. Veel Maastrichtenaren vieren en volgen het WK vaak buiten: met uitbundige oranje versieringen en feest op straat. De gemeente juicht een gezellige sfeer toe, maar wil ook dat alles op een (brand)veilige manier verloopt!

Straatversieringen

Zolang de hulpdiensten niet worden gehinderd zijn versieringen in en over de straat toegestaan. Houd vanaf de grond minimaal 4,5 meter vrij en zet geen obstakels op de weg. Zo zorgen we er samen voor de politie, brandweer en ambulance gewoon hun werk kunnen doen.  

Straatfeest

Wilt u tijdens het voetbal een straatfeest in uw buurt organiseren? Dit is geen probleem, als u vooraf een melding doet. Dat kan via de website van de gemeente via het invulformulier. Het is wel belangrijk dat het feest alleen toegankelijk is voor buurt- of straatbewoners. U vindt op de website ook alle informatie en voorwaarden! 

Brandveiligheid

Let bij versieringen altijd op de brandveiligheid. Dat vindt ook Luc Valent, kazernechef van de Brandweer Maastricht: “Veel versieringen van brandbaar materiaal kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Maar met eenvoudige maatregelen zorgt u ervoor dat het feest bij u thuis of in de kroeg (brand)veilig verloopt.” 

Tips

  • Gebruik brandveilige versiering. Dit staat op de verpakking.
  • Zorg dat versiering niet in aanraking komt met verlichting en apparaten die warm worden.
  • Hang versiering op met ijzerdraad. Dan valt het bij brand niet snel naar beneden.
  • Gebruik onbeschadigde verlengsnoeren. Plak kabels met stevige tape vast zodat niemand erover kan struikelen.
  • Rol kabelhaspels altijd helemaal af. Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer.
  • Houd bij het bakken van snacks een goed passende deksel in de buurt. Hiermee kunt u doeltreffend een oliebrand doven. Gebruik hiervoor geen blusdeken.