Maastricht op plek 2 voor wat betreft cultuur, na Amsterdam

4 juni 2018

Amsterdam is de culturele hoofdstad van Nederland, maar het noorden van het land heeft zijn inwoners op cultureel gebied meer te bieden dan de rest van Nederland. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten, die op woensdag 30 mei verschijnt.

In die nieuwe Atlas wordt de regionale cultuurindex geïntroduceerd. Die is ontwikkeld in samenwerking met de Boekmanstichting en geeft de omvang en variëteit van het culturele aanbod per gemeente en regio weer. De index is opgebouwd uit twintig indicatoren, die zijn onderverdeeld in de categorieën podiumkunsten, erfgoed, beeldende kunst, letteren en film.

Op die manier gemeten is het culturele aanbod per inwoner in Amsterdam zes keer zo groot als in de stad met het minst rijke cultuuraanbod: Spijkenisse (gemeente Nissewaard). De provincie Groningen heeft haar inwoners op cultureel gebied bijna drie keer zoveel te bieden als de provincie Flevoland:

De cultuurindex van Nederland; grote verschillen tussen steden en regio’s

Bovenkant ranglijst cultuurindex*

11. Noord-Brabant

50. Spijkenisse (Nissewaard)

12. Flevoland

*de bovenste en onderste vijf op de ranglijst van de 50 grootste gemeenten van Nederland (bron: Atlas voor gemeenten 2018)

De steden met het grootste cultuuraanbod zijn zonder uitzondering steden met een monumentale binnenstad die behalve meer erfgoed over het algemeen ook een groter cultureel aanbod in de andere sectoren hebben. Alle new towns staan juist relatief laag in de ranglijst van de nieuwe cultuurindex.

Wethouder Bert Jongen: "De tweede plek geeft aan dat we op de goede weg zijn met ons cultuuraanbod. Voor mij is het ook een aansporing om de culturele aantrekkelijkheid van Maastricht en de regio in samenwerking met Heerlen en Sittard en de Provincie Limburg nog verder uit te bouwen. Wie weet kunnen we dan door gezamenlijke inspanningen op de eerste plek terecht komen."