Maastricht start mobiel belparkeren

31 mei 2016

Op woensdag 1 juni opent John Aarts, wethouder mobiliteit, een informatiemarkt voor de start van mobiel belparkeren in Maastricht. De informatiemarkt vindt plaats op de Markt, voorzijde stadhuis, en begint om 9:00 uur. Aanbieders van mobiel belparkeren presenteren zich tijdens deze informatiemarkt.

De gemeente Maastricht start per 1 juni met mobiel belparkeren voor alle straatparkeerplekken in Maastricht. Daarbij betaal je achteraf voor het parkeren met behulp van de mobiele telefoon. Dit is gemakkelijk en snel. In Maastricht zijn meerdere aanbieders van mobiel belparkeren actief. Dit betekent dat parkeerders een ruime keuze hebben. Mobiel belparkeren vormt een onderdeel van het stapsgewijs digitaliseren van het straatparkeren in Maastricht. De gemeente wil daarmee het parkeergemak voor inwoners en bezoekers verbeteren.

Snel en gemakkelijk

Met mobiel belparkeren betaal je altijd achteraf het verschuldigde parkeergeld. Je betaalt alleen voor de tijd die je daadwerkelijk hebt geparkeerd. Dit betekent in veel gevallen dat parkeerders goedkoper uit zijn. Vaak gooi je immers voor de zekerheid iets extra’s in de parkeerautomaat. Het bellen of sms-en vervangt de bovendien de handeling om geld in de parkeermeter te doen. En wie te laat bij de auto terug is loopt geen risico meer op een boete. Bezoekers van de stad hoeven zich dus niet druk te maken over de vraag of de parkeertijd misschien al is verstreken.*

Straatparkeren

Mobiel belparkeren kan op alle gemeentelijke straatparkeerplekken. Dus niet op parkeerplaatsen die niet van de gemeente zijn. Ook is mobiel belparkeren niet mogelijk in parkeergarages of parkeerterreinen met slagbomen. Mobiel belparkeren kan met elk type mobiele telefoon. Je hoeft dus geen smartphone te hebben, en het maakt ook niet uit of je een abonnement of prepaid-kaart hebt.

Aanmelden

Parkeerders sluiten zich eenmalig aan bij een van de dienstverleners van mobiel belparkeren. De voorwaarden en kosten verschillen per dienstverlener. Een actueel overzicht van de dienstverleners is te vinden op http://www.shpv.nl/diensten/voor-parkeerders.html.

Meer informatie over mobiel belparkeren is te vinden op www.gemeentemaastricht.nl/mobielbelparkeren.

Digitaliseren

De gemeente wil de komende twee jaar het betaald straatparkeren stapsgewijs digitaliseren. In 2018 moeten inwoners en bezoekers van Maastricht in de gehele stad kunnen parkeren op kenteken(invoer), via de parkeerbetaalautomaten.  Daarnaast komt er voor bewoners een digitale visiteregeling (E-loket) en vervalt op termijn de huidige bezoekersparkeerpas. Ook wordt het mogelijk om parkeervergunningen voor bedrijven digitaal aan te vragen. Bewoners kunnen dit inmiddels al. De gemeente wil daarmee de efficiency en het parkeergemak vergroten.

*Wel moeten parkeerders blijven letten op de maximale parkeerduur.