Mensenrechtenverdediger Richard Nimubona op festival El Dunya

In het programma Maastricht Shelter City worden vier mensenrechtenverdedigers tijdelijk in Maastricht opgevangen. De eerste bezoeker, Richard Nimubona, is op 13 mei aanwezig voor een kennismaking en dialoog op de vooravond van het festival El Dunya (14 mei).

De internationale stad Maastricht faciliteert het debat over zowel lokale als internationale mensenrechten. Daarom biedt de gemeente in samenwerking met Maastricht University en mensenrechtenorganisatie Justitia et Pax in 2015 en 2016 opvang aan vier mensenrechtenverdedigers. Zij zullen ieder voor drie maanden verblijven in Maastricht.

Eerste bezoeker: Richard Nimubona

Sinds begin maart verblijft de eerste mensenrechtenverdediger in Maastricht: Richard Nimubona uit Burundi. Nimubona werkt voor de maatschappelijke organisatie APRODH (Association Burundaise pour la Protection des Droits Humains et des Personnes Détenues). Hij zet zich in voor gedetineerden in de hoofdstad van Burundi, Bujumbura. Inmiddels lopen de spanningen in zijn land op in verband met de aanstaande verkiezingen. Meer dan 15.000 mensen zijn al naar de buurlanden gevlucht.

Kennismaking tijdens festival El Dunya

Op woensdag 13 mei, vanaf 20.00 uur, is Richard Nimubona aanwezig bij het festival El Dunya in het Stadspark. Bezoekers maken kennis met Nimubona en kunnen met hem in gesprek gaan. Hiermee krijgen we meer inzicht in het belang van maatschappelijke organisaties als de APRODH in minder ontwikkelde democratieën. Deze belangengroepen, vakbonden, politieke partijen, vormen immers een belangrijke factor in de opbouw van een democratie. Daarnaast zullen we Richard én onszelf de vraag stellen of en hoe wij daar nog een ondersteunende rol in kunnen spelen. Wat verstaat hijzelf bijvoorbeeld onder ontwikkelingssamenwerking? We voeren dit gesprek in een alternatieve setting: in het radioprogramma ‘Timo à la Carte’ door Timo Ekhart. Het gesprek vindt plaats in het Nederlands. Let op: er zijn banken maar een eigen campingstoeltje is comfortabeler.

Meer info vindt u op de website van het festival El Dunya.