Nieuwe bushaltes aan Prins Bisschopsingel, Emmaplein en Tongerseplein, vrije busbaan op deel van Kennedybrug

Aanpassingen nodig voor nieuwe streeklijn Meerssen-Centrum-Randwyck-Gulpen

De gemeente Maastricht gaat nieuwe bushaltes aanleggen op de Prins Bisschopsingel, het Emmaplein en het Tongerseplein. Ook komt er een vrije busbaan op de Kennedybrug (in westelijke richting vanaf de afrit Maasboulevard tot het eerste verkeerslicht op de Prins Bisschopsingel). Deze haltes en busbaan zijn nodig voor de nieuwe buslijn tussen Meerssen en Gulpen, die is voorzien in de nieuwe openbaar vervoer concessie van de Provincie Limburg. Deze streeklijn gaat medio 2016 tevens het Centrum en Randwyck rechtstreeks verbinden met een route over de Kennedybrug.

OV-concessie

De Provincie Limburg gaat in 2016 een nieuwe overeenkomst tekenen met een marktpartij voor het openbaar vervoer in de periode van 2016 t/m 2031, de zogenaamde OV-consessie (Openbaar Vervoer concessie). In de nieuwe OV-consessie gaan diverse routes wijzigen, vervallen en toegevoegd worden. Een van de wijzigingen is een streeklijn van Meerssen naar Gulpen (en visa versa). Deze streeklijn verbindt tevens het Centrum en Randwyck via een route over de Kennedybrug.

Aanpassingen infrastructuur

Om de verbinding van de streeklijnen goed te laten functioneren is het noodzakelijk om aanvullende haltes aan te leggen en op een aantal plaatsen de infrastructuur aan te passen.

De volgende infrastructurele aanpassingen worden uitgevoerd:

• Één busbaan op de Kennedybrug, vanaf de krul (richting Maasboulevard) tot het eerste verkeerslicht op de Prins Bisschopsingel;
  • Aan beide zijden van de weg bushaltes op de Prins Bisschopsingel, ter hoogte van het politiebureau en Tapijnkazerne;
  • Eén bushalte nabij het Tongerseplein tussen de bypass komend vanaf de Tongerseweg en de afslag richting de Prins Bisschopsingel;
  • Verlengen van de bestaande halte op de Hertogsingel;
  • Het Koningin Emmaplein krijgt nieuwe haltes en vrijliggend fietspad welke aansluit op de fietsroute Bilserbaan – Brusselsestraat.

Werkzaamheden

De uitvoering van de werkzaamheden is gepland vanaf 1 september 2015 tot 1 december 2015.

Het werk wordt in verschillende fases uitgevoerd om overlast voor de omgeving te beperken.

Daarbij worden delen ’s nachts en in het weekend uitgevoerd om een verkeersinfarct te voorkomen.

Inloopavond

Op maandagavond 23 februari 2015 (19.00 tot 21.00 uur) vindt er een inloopavond plaats in de aula van de Universiteit Maastricht aan de Tongersestraat 53. Tijdens de bijeenkomst wil de gemeente inwoners en andere geïnteresseerden nader informeren over de aanpassingen van de infrastructuur.

“Goede openbaar vervoersverbindingen zijn voor iedere stad, maar zeker voor Maastricht, noodzakelijk. Denk alleen maar aan het woon-werkverkeer, de bezoekers en dagjesmensen uit het Heuvelland en de vele studenten die gebruik maken van het OV. Met de nieuwe streeklijn ontstaat een belangrijke OV-verbinding tussen de Health Campus, MECC, Medisch Universitair Centrum, de binnenstad en de diverse  universiteitslocaties in Maastricht West,” aldus John Aarts, wethouder mobiliteit.