Nieuwe energieakkoorden voor minder CO2-uitstoot in Maastricht

11 oktober 2016

Op maandag 10 oktober, de landelijke Dag van de Duurzaamheid, en op dinsdag 11 oktober ondertekenden twee nieuwe partijen voor de versnelling van de energietransitie in Maastricht: DS Metaal en de gemeentelijke organisatie. Deze organisaties hebben ieder hun aanpak vastgelegd in een Maastrichts Energieakkoord. In het akkoord staan afspraken over het verminderen van CO2-uitstoot door energiebesparing en het opwekken van duurzame energie.

DS Metaal

Directeur Harold Kostons van DS Metaal en Wethouder Gerdo van Grootheest zetten hun handtekening onder het Maastrichts Energieakkoord (MEA). Met de installatie van 986 zonnepanelen, op de daken van de bedrijfshallen, voorziet DS Metaal in 70% van haar elektriciteitsbehoefte. Daarmee bespaart het DS Metaal jaarlijks 122,5 ton CO2-uitstoot. Verder wordt de verlichting in de bedrijfshal vervangen door energiezuinige LED verlichting en wordt er onder andere actief op zoek gegaan naar mogelijkheden om het energieverbruik van het machinepark te verminderen. DS Metaal doet ook actief mee met andere grote industriepartijen om hun persluchtsysteem te optimaliseren.

Directeur Harold Kostons “Wij zetten deze stap mede omdat wij als bedrijf de verantwoordelijkheid voelen en nemen voor de generaties na ons, die recht hebben op een wereld die vooruit kan met schone, betrouwbare en betaalbare energie. We moeten daarom nu al zorgen voor schone alternatieven voor de fossiele brandstoffen waar wij decennialang mee groot zijn geworden, maar die eindig zijn en het milieu te zwaar belasten. Dus zonne-, wind- en waterenergie in plaats van olie, gas en kolen. In Maastricht hebben gemeente en bedrijven de handen ineengeslagen om samen, ieder in zijn eigen rol, te werken aan de doelstelling om in 2030 in Maastricht net zoveel energie op te wekken als we samen nodig hebben. Elke stap en elk project om dat te bereiken, is er één. Als DS Metaal hebben we mede om deze reden, tot uitvoering van dit project besloten, op weg naar een duurzaam klimaat voor ons en onze omgeving.”

Gerdo van Grootheest: “Voor een geslaagde energietransitie is het van belang dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en duurzamer gaat leven en werken. Dat geldt natuurlijk ook voor de gemeentelijke organisatie. Elke stap die we zetten, klein of groot, is waardevol voor een duurzame toekomst voor bewoners, ondernemers en bezoekers van Maastricht. Ik ben blij dat steeds meer partijen in onze stad, waaronder de Industrie, de schouders zetten onder onze ambitie om in 2030 Klimaatneutraal te zijn”.

Gemeentelijke organisatie

De gemeentelijke organisatie neemt uiteraard ook zelf verantwoordelijkheid. En werkt op vele fronten aan de energietransitie, zowel in de publieke ruimte als in de organisatie. De wethouders Gerdo van Grootheest en John Aarts ondertekenden vandaag, dinsdag 11 oktober het Maastrichts Energieakkoord voor deze aanpak. Met het onderstaande pakket aan maatregelen wil de gemeente jaarlijks 9.800 ton CO2-uitstoot verminderen:

•         Aansluiting rijksmonumentale stadhuis op warmtenetwerk van Ennatuurlijk. Dit warmtenet   draait op restwarmte van papierfabriek Sappi. De papierfabrikant heeft deze warmte zelf niet nodig, daarom gaat het naar het warmtenetwerk van Ennatuurlijk. Het energiebedrijf levert vervolgens warmte aan het stadhuis;
  •         Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed;
  •         Zonne-energie centrales op daken van gemeentelijke panden zoals Sporthal Geusselt, Mosae Forum, Stadsbeheer in Limmel, Kumulus Herbenusstraat, Theater aan het Vrijthof en Sociale zaken in Randwyck en nieuwbouw Boulodrome;
  •         Vervangen openbare verlichting door energiezuinige ledlampen;
  •         Energieneutrale nieuwbouw voor Integraal Kind Centrum De Geluksvogel Limmel/Nazareth;
  •         Afvalloos Maastricht in 2030;
  •         Extra energiebesparende maatregelen in de fietsenstalling aan het station;
  •         Gemeentelijke dienstreizen vinden bij voorkeur met het OV plaats. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot van dienstreizen gecompenseerd via Green Seat. Green Seat zorgt dat de hoeveelheid CO2 niet toeneemt door in ontwikkelingslanden CO2  te verminderen.
  •         Onderzoek naar het delen van elektrische dienstauto’s door ambtenaren op de locaties Mosae Forum en Sociale Zaken;
  •         Meer laadpalen voor elektrisch vervoer in de stad;
  •         Alle stadbussen rijden elektrisch;
  •         En last but not least communicatie - en educatieprojecten worden vormgegeven samen met maatschappelijke partners, waaronder het CNME.