Nieuwe toekomst voor slachtoffers huiselijk geweld

In opdracht van de gemeente heeft XONAR Vrouwenopvang & -hulpverlening sinds woensdag 1 februari het bestaande zorgaanbod uitgebreid met het hulp- en coachingsprogramma ‘De Nieuwe Toekomst’.

XONAR biedt opvang en begeleiding aan vrouwen en hun kinderen die in aanraking zijn gekomen met geweld in een afhankelijkheidsrelatie, eergerelateerd geweld en/of mensenhandel. Dankzij het programma De Nieuwe Toekomst krijgen vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld training en coaching.

 

De Nieuwe Toekomst

Vrouwen die in aanraking zijn gekomen met huiselijk of seksueel geweld (geweld in afhankelijkheidsrelaties), dan hebben veel kracht nodig om een nieuw leven op te bouwen. Ze zijn meestal financieel afhankelijk van hun (ex-)partner. Dat werd woensdag 1 februari duidelijk tijdens de kick-off van De Nieuwe Toekomst in de raadzaal in Maastricht. Een van de deelnemers vertelde daar haar verhaal. Na jarenlang relationeel geweld legde zij een lange weg af om een nieuw leven op te bouwen en in haar levensonderhoud te voorzien. Gelukkig stond ze er niet alleen voor. Ze kreeg steun van een vrijwillige coach van De Nieuwe Toekomst. 

Activatie

Het programma De Nieuwe Toekomst helpt deze vrouwen een nieuwe start te maken. Door stappen te zetten richting een opleiding, werk of een andere vorm van participatie werken zij aan een betere toekomst. De Nieuwe Toekomst is enkele jaren geleden in verschillende delen van ons land van start gegaan en heeft zijn resultaten inmiddels bewezen. In Limburg is De nieuwe toekomst in 2015 opgepakt en uitgerold door vrouwenorganisatie FAM!. Om het programma binnen het bestaande zorgaanbod te borgen, heeft FAM! tijdens de kick-off De Nieuwe Toekomst formeel overgedragen aan XONAR. Daar gaat het programma deel uitmaken van het zorgaanbod Vrouwenopvang en –Hulpverlening (VO&H) dat XONAR in Zuid-Limburg biedt. 

Primeur in Nederland

De Nieuwe Toekomst wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van de gemeente Maastricht. Daarmee hebben de gemeente Maastricht en XONAR VO&H de primeur om als eerste partijen in Nederland De Nieuwe Toekomst op te nemen in vast zorgaanbod. Verschillende partijen zijn betrokken bij De Nieuwe Toekomst zoals werkgevers, sociale zaken, Bureau Jeugdzorg, Veilig Thuis Zuid-Limburg en de vrijwilligersorganisatie Kenniscentrum Empowerment Maastricht Heuvelland.

Voor meer informatie en/of voor aanmelding kunt u contact opnemen met dnt@xonar.nl of via telefoonnummer (043) 6045515. Zie ook: www.xonar.nl