NIX 18: Zomervakantie in aantocht? Maak heldere afspraken over alcohol, tabak en wiet

Wie nog geen 18 jaar is, mag geen alcohol nuttigen en tabak of wiet kopen. Die wet geldt in ons land sinds 1 januari 2014. Toch kan het lastig zijn voor u als ouder om hierover met uw kind te praten. Zeker met de zomer in aantocht en uw kind – al dan niet samen met u - op vakantie gaat. Ga op tijd het gesprek aan en maak heldere afspraken.

Nix 18

Vuistregel

“Eentje moet toch wel kunnen?” Worstelt u als ouder met het NIX18-principe waarbij jongeren tot 18 jaar geen alcohol nuttigen, maar ook niet roken of blowen? Houd de vuistregel aan ‘geen alcohol, niet roken en blowen tot 18 jaar’, dus ook niet af en toe een biertje of wijntje bij u thuis. De verleiding om bijvoorbeeld op vakantie ja te zeggen tegen alcohol of roken blijkt veel groter dan wanneer u het helemaal niet toestaat. Stel daarom duidelijke regels en help uw kind om nee te zeggen, ook op vakantie of op feestjes. Uw mening heeft veel invloed op het gedrag van uw kind.

Help uw kind een mening vormen

Het is makkelijker voor u om hierover met uw kind te praten als u zelf een goed beeld heeft van de voor- en nadelen van het drinken van alcohol en het roken van sigaretten of wiet. Zo helpt u ook uw kind een duidelijk beeld en eigen mening te vormen. Kijk daarom voor tips en filmpjes op www.hoepakjijdataan.nl en op facebook.com/opvoeding & uitgaan. Wilt u advies of heeft u interesse in diverse cursussen over dit thema? Mail dan naar preventie.vz@mondriaan.eu