NOMINATIES VICTOR DE STUERSPRIJS 2017

Op vrijdag 8 september 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt van de Victor de Stuersprijs 2017. Aan de vooravond van de Open Monumentendag wordt de Victor de Stuersprijs uitgereikt in de Sint Lambertuskerk te Maastricht.

Met de Victor de Stuersprijs wil de Gemeente een impuls geven aan architectonische kwaliteit; professioneel opdrachtgeverschap; een goed ruimtelijk ontwerp en aandacht voor duurzaamheid. De toekenning van de Victor de Stuersprijs geschiedt op voordracht van een jury. Deze bestond dit jaar uit Channah Mourmans (Academie van Bouwkunst), Jan Voorvelt (voorzitter) en Tim Prins (eerdere winnaar).

De prijs heeft sinds dit jaar een tweeledig karakter omdat er naast de Prijs van de Vakjury voor het eerst ook een Publieksprijs wordt uitgereikt. Op 8 september 2017 worden zowel de Vakjuryprijs als de Publieksprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Krabbendam. Voor deze gemeentelijke monumentenprijs zijn dit jaar negen projecten genomineerd voor de Publieksprijs en daarvan zijn vier projecten genomineerd voor de Vakjuryprijs.

Genomineerden

De 9 genomineerde projecten voor de Publieksprijs zijn alfabetisch gerangschikt op adres; daarvan zijn de genomineerde projecten voor de Vakjuryprijs gemarkeerd met een *

• Abtstraat 2: Kantoor Envida (Architectenbureau SatijnPlus: Harold Janssen)
    • Abtstraat 3: Kantoor Elisabeth Strouven Fonds (Architectenbureau SatijnPlus:  Harold Janssen)*
    • Balijeweg 101: Kindcentrum De Geluksvogel (UArchitects:  Misak Terzibasiyan; Eindhoven)*
    • Dr. Verheylaan 10: Uitbreiding Maastricht UMC+ (Architecten aan de Maas: Han Westelaken)
    • Grote Looiersstraat 22 & 24: Monumentale Appartementencomplex (HVN Architecten:  Marco Scheren)
    • Helmstraat 5: Appartement boven de Entre Deux (AMA Group Associated Architects: Roel Graven )
    • Het Bassin 88: Filmhuis Lumière (Verlaan & Bouwstra Architecten: Cor Bouwstra;  Vianen)*
    • Koningin Emmaplein 7: Sint Lambertuskerk (Bruls & Co:  Mathieu Bruls)
    • Luikerweg / Lage Kanaaldijk:  Trap ENCI-groeve (Rademacher & de Vries Architecten Amsterdam) *

Beoordelingscriteria

De nominaties worden door de jury op een aantal criteria beoordeeld. Belangrijke criteria zijn o.a. professionaliteit, originaliteit en inventiviteit, stedenbouwkundige context en aandacht voor duurzaamheid.

Vanaf 1987

De Victor de Stuersprijs is in 1987 ingesteld. Een overzicht van alle uitgereikte prijzen vindt u hier: https://www.gemeentemaastricht.nl/victor-de-stuersprijs/overzicht-victor-de-stuersprijs-1987-2016/