Onthulling Plaquette voor verzetsman Nicolas Beaurieux

26 april 2018

Zaterdag 5 mei onthult wethouder Bert Jongen van de gemeente Maastricht een plaquette ter ere van de verzetsstrijder Nicolas Beaurieux. De plaquette wordt bevestigd op de gevel van het pand Kapoenstraat 5. De onthulling vindt plaats om 11.00 uur.

De verzetsman wordt geëerd omdat hij op 12 september 1944, met gevaar voor eigen leven door de frontlinie naar Maastricht kwam om een brief van de Amerikaanse generaal Hobbs te overhandigen. Generaal Hobbs schreef de burgemeester een brief waarin hij waarschuwde voor artilleriebeschietingen, tenzij ze er in Maastricht voor konden zorgen dat de Duitse troepen de stad zouden verlaten. Er bestaat geen twijfel over de dapperheid van Nicolas Beaurieux en het feit dat hij met gevaar voor eigen leven door de gevechtslinies rond Maastricht is getrokken.

In 2015 heeft het stadsbestuur op verzoek van de Seniorenpartij aan kunstenaar Jos Keulen de opdracht verleend tot het maken van een plaquette ter herinnering aan de actie van de heer Nicolas Beaurieux. Hoewel hij op 5 mei 1949 al voor zijn moedige daad geëerd werd door de stad, komt er nu een gedenkteken.