Open Monumentendag op 10 en 11 september

22 augustus 2016
Logo Open Monumentendag

Achtergrond Open Monumentendag

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Het wordt georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek en hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days en wordt op zaterdag 10 september in Maastricht om 9.00 uur in het Bastion Waldeck geopend door wethouder Gerdo van Grootheest.

Thema 2016: iconen en symbolen

In het weekend van 10 en 11 september worden veel monumenten in Maastricht opengesteld. Op zaterdag 10 september zijn bijvoorbeeld het Stadhuis, de Sint-Lambertuskerk, de Ridderbrouwerij en Kasteel Borgharen te bezoeken. Op zondagmiddag 11 september bieden veel monumenten een podium voor het cultuurevenement Het Parcours. Bijzondere monumenten aan de Boschstraat en het Bassin zijn open, waaronder Grand Hotel De Lévrier; het woonhuis van Petrus Regout, het Landbouwbelang en de Elektrische Centrale en de ketelhuizen van de Sphinx (plek van het nieuwe Lumière).

75 jaar Maastricht Underground

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Maastricht Underground wordt door de VVVMaastricht een speciaal programma aangeboden op diverse Underground-locaties. Er zijn op zaterdag 10 september rondleidingen in de Grotten Zonneberg, Fort Sint Pieter; Groeve de Schark; de Kazematten van Bastion Waldeck en de schuilkelder-expositie bij het Goeman Borgesiusplantsoen.

25 jaar Verdrag van Maastricht

Dit jaar besteden we ook aandacht aan 25 jaar Verdrag van Maastricht. De EuropaTour leidt langs plaatsen en monumenten die herinneren aan de Eurotop van 1991 en de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992. Aan het slot van de EuropaTour volgt een rondleiding langs herinneringsplekken in het Provinciehuis. Veldeke Mestreech organiseert zaterdag 10 september een puzzelroute over het Verdrag van Maastricht.

Het volledige programma en een overzicht van alle rondleidingen staat op www.openmonumentendag.nl/gemeente/maastricht. Op www.thuisinmaastricht.nl staan de komende weken een aantal portretten van inwoners die meedoen aan Open Monumentendag.