Open Monumentendag op 9 september 2017

22 augustus 2017

Op 9 september opent een aantal monumenten in de stad haar deuren voor u. Het thema van de Open Monumentendag dit jaar is Boeren, burgers en buitenlui. U bent onder andere welkom in de hoeves in Oud-Caberg, in het Jekerdal en op de Lichtenberg boven op de Pietersberg. Meer info over de dag leest u op deze pagina.

Afbeelding Boerderij Van Akenweg 84

Over het thema

Het thema boeren, burgers en buitenlui verbindt stadsbewoners en plattelandsbewoners. Het thema wordt tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september georganiseerd op de hoeves in Oud-Caberg, in het Jekerdal; op de Lichtenberg boven op de Pietersberg en in Borgharen, waar zowel het Kasteel Borgharen als de naastgelegen kasteelhoeve bezocht kan worden. 

Busroute tussen Oud-Caberg en het Jekerdal 

Kom liever niet met eigen vervoer door de beperkte parkeergelegenheid: op zaterdagmiddag  9 september rijden er speciale bussen tussen de binnenstad, Oud-Caberg en het Jekerdal. De halteplaatsen liggen aan het Tongerseplein/Hertogsingel; Koningin Emmaplein; Kommelplein; Van Akenweg/hoek Postbaan en aan de Cannerweg/hoek Nekummerweg. 

Activiteiten

In een aantal monumenten vinden bijzondere activiteiten plaats: vrijwel alle monumentale hoeves langs de Postbaan en de Van Akenweg zijn dan toegankelijk. Er worden rondleidingen georganiseerd, er is een openbare tekenles; een workshop mergelwerken voor kinderen, er zijn concerten en demonstraties, tentoonstellingen. 

In het Jekerdal kan men een bezoek brengen aan de Villa Canne, het het Buitenhuis van Petrus Regout en het omringende park aan de Mergelweg; het retraitehuis De Schark; de hoeve Nekum waar een wijnproeverij wordt gehouden; de Jezuïetenberggroeve en de Natogroeve.

Bij Château Neercanne wordt dit jaar herdacht dat Tsaar Peter de Grote in 1717 in Maastricht verbleef en op Château Neercanne werd ontvangen. Met medewerking van de acteur Paul Fissette komt de Tsaar hier weer tot leven. 

Programma

In het programmaboekje (PDF, 3.6MB) vindt u een overzicht van het hele programma op 9 (en 10) september.

Samenwerking met Het Parcours

Maar vanzelfsprekend worden rond het thema ook veel nieuwe monumenten voor het voetlicht gebracht. Op 10 september bieden veel monumenten ook een podium voor het cultuurevenement Het Parcours. Dit evenement valt samen met de autoloze zondag van Maastricht. 

Er is een route gemarkeerd met een groene loper die vanaf het Vrijthof via de Boschstraat naar Het Bassin loopt en vervolgens via de Maagdendries, Bogaardenstraat en Capucijnengang naar de voormalige Brandweerkazerne in de Capucijnenstraat. Bijzondere monumenten aan de Capucijnenstraat, Boschstraat en het Bassin waaronder het Grand Hotel De Lévrier; het woonhuis van Petrus Regout, de St. Andrieskapel;  het Stadhuis op de Markt; het Landbouwbelang en de Elektrische Centrale en de ketelhuizen van de Sphinx, waar het filmhuis Lumière een nieuw onderkomen heeft gekregen openen hun deuren. 

Over het evenement

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Het wordt georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek; hiermee is het 1 van de grootste culturele evenementen van Nederland. Meer info vindt u op www.openmonumentendag.nl.