Open monumentenweekend op 8 en 9 september 2018

Het thema? Dat is 'In Europa'.

foto: Jonathan Vos

De landelijke Open Monumentendagen worden dit jaar in het weekend van 8 en 9 september gehouden. In Maastricht zijn verschillende monumenten gratis toegankelijk. 

Thema’s

Voor Open Monumentendag 2018 is landelijk als thema gekozen: ‘In Europa’. Met dit thema sluit de Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.  In Maastricht wordt daarnaast het thema Duurzaam Erfgoed belicht.

Duurzaamheidsbeurs

Op zaterdag 08 september is er van 10.00 tot 17.00 uur in de Lambertuskerk een beurs over duurzaamheid en monumenten. Voor monumentaal erfgoed bieden technologische ontwikkelingen en innovaties steeds meer kansen om verduurzaming mogelijk te maken en de cultuurwaarden van het erfgoed te behouden. Tijdens deze beurs kan iedereen zich oriënteren bij specialisten over de verschillende duurzaamheidsoplossingen; subsidiemogelijkheden; duurzaamheidshypotheken en technische innovaties.

Europees jaar van het Cultureel Erfgoed

Het Gouvernement aan de Maas is open in verband met het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het Verdrag van Maastricht heeft in maart het Europees Erfgoed Label ontvangen. Het bestuursgedeelte op het eiland van het Gouvernement aan de Maas is op zaterdag 8 september (Open Monumentendag) van 13.00 uur tot 17.00 uur open ter gelegenheid van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Er is een kleine expositie met een officiële kopie van dit Verdrag en een expositie over het Europees Erfgoed Label.

Buitengoed Geul Maas

In het Buitengoed Geul en Maas zijn er wandelingen, fietstochten en evenementen op locatie. Bij Villa Kruisdonk is er een gevarieerd programma met rondleidingen door park en pand, een quiz voor de kinderen, een lezing door landschapsarchitect Barry Kerckhoffs over de geschiedenis van het park en live muziek. Kasteel Vaeshartelt biedt een gevarieerd programma met wandelingen, rondleiding, een proefdemonstratie over Europese honing, een activiteit rond de vlindertuin en live muziek. Meer informatie staat op www.buitengoedgeulmaas.nl

Samenwerking met Parcours

Op zondag 9 september bieden veel monumenten ook een podium voor Het Parcours. Er is een route gemarkeerd met een groene loper die vanaf het Vrijthof via de Boschstraat naar Het Bassin loopt. Bijzondere monumenten aan de Boschstraat en Het Bassin zijn opengesteld, waaronder het Hotel Monastère, het woonhuis van Petrus Regout, de voormalige Timmerfabriek en het Eiffelgebouw en de Elektrische Centrale en de ketelhuizen van de Sphinx waar nu het filmhuis Lumière is gevestigd. Meer info vindt u op www.hetparcours.nl

Over Open Monumentendag

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Het wordt georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek en hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Het volledige programma(boekje) kunt u downloaden. U vindt het boekje en een overzicht van alle rondleidingen ook op www.openmonumentendag.nl/gemeente/maastricht