Openingstijden winkels op zondagen Heiligdomsvaart

Afbeelding winkels

Eind mei, begin juni staat Maastricht in het teken van de Heiligdomsvaart. Dat heeft gevolgen voor de openingstijden van de winkels in de  binnenstad. Op de zondagen 27 mei en 3 juni 2018 vindt ’s middags in het centrum de ommegang plaats, een van de hoogtepunten van de Heiligdomsvaart. Winkels mogen dan hun deuren openen van 17.00 tot 21.00 uur. De meeste winkels sluiten om 20.00 uur.

De avondopenstelling is tot stand gekomen op verzoek van Centrummanagement Maastricht en de Vereniging Het Graf van Sint Servaas, die de Heiligdomsvaart organiseert. Het college van burgemeester en wethouders heeft het verzoek ingewilligd. Volgens de partijen doet de avondwinkelopenstelling geen afbreuk aan het serene karakter van de Heiligdomsvaart. Bovendien biedt het de kans om de verwachte 80.000 bezoekers langer te laten verblijven in de binnenstad. Op die manier wordt ook het geleidelijke vertrek van bezoekers en (daarmee) de doorstroom van het verkeer bevorderd.

Door de avondopenstelling wordt voorkomen dat de centrumondernemers hun deuren drie zondagen achter elkaar dicht moeten houden, terwijl dit voor de ondernemers in de rest van de stad slechts één zondag is. Op zondag 20 mei (Pinksterzondag) zijn namelijk alle winkels in de stad gesloten. Centrummanager Paul ten Haaf: "We zijn blij met het besluit van het college en met de ruimhartige medewerking van de organisatie van de Heiligdomsvaart. De binnenstadondernemers zullen ervoor zorgen dat de Heiligdomsvaart meer present en zichtbaar zal zijn in het centrum van Maastricht. Zo wordt de traditie op een waardige wijze gerespecteerd."