Porta Mosana Maastricht: eerste school in Nederland met tweetalig onderwijs Frans

Internationalisering wordt steeds belangrijker binnen het voortgezet onderwijs. Om die reden is bij het Porta Mosana College in Maastricht het project tweetalig onderwijs van start gegaan, waarbij leerlingen het vak ‘Porta Frans’ kunnen volgen. 

Dit initiatief sluit aan bij het project Euregioschool en kan rekenen op internationale steun van onder andere Wallonie-Bruxelles International. Het volgen van de lessen ‘versterkt Frans’ vergroot de kans van leerlingen op een vervolgopleiding en loopbaan aan de andere kant van de grens. Het Porta Mosana College is de eerste middelbare school in Nederland die de mogelijkheid van het tweetalig onderwijs Frans gaat aanbieden.

Wel Engels, maar niet de buurtaal 

Potentie

In een reportage van de Volkskrant in april 2014 werd geconstateerd dat veel Limburgse kinderen de Engelse taal goed beheersen, in tegenstelling tot de taal van de buurlanden.

Dit is opvallend, aangezien de arbeidsmarkt in de buurlanden veel potentie biedt. Het aanbieden van tweetalig onderwijs moet hier verandering in brengen. Hiertoe heeft de Provincie Limburg de strategische agenda Buurtaal en Internationalisering in Limburg opgesteld.

Niet alleen binnen de Euregio Maas-Rijn, maar ook in een meer en meer internationaal georiënteerde samenleving wordt het beheersen van vreemde talen steeds belangrijker. Tevens groeit het besef dat het nuttig en verstandig is om iets extra’s te doen tijdens een opleiding.