Regenboogzebrapad Vrijthof onthuld

Prominente plek voor teken van tolerantie en diversiteit

Vanmiddag is het regenboogzebrapad* op de hoek van Grote Staat en het Vrijthof feestelijk onthuld. De gemeente Maastricht en de organisatie Maastricht Colours You 2015 willen met het regenboogzebrapad aandacht vragen voor de acceptatie van minderheden. 

“Maastricht is een internationale en tolerante stad. Iedereen is hier welkom. Met dit initiatief willen we dat onderstrepen. Tegelijkertijd willen we als roze stad voor het jaar 2015 mensen stil laten staan bij de acceptatie van minderheden,” aldus wethouder Gerdo van Grootheest.

Onthulling

De onthulling werd voorafgegaan door optredens van Intro in Situ, een dansgroep van Danscentrum Bernaards en sambaband sambAstick. De optredens met muziek en dans stonden in het teken van diversiteit en tolerantie. Het zebrapad werd vervolgens onthuld door een gemêleerd gezelschap Maastrichtenaren.   

Maastricht Colours You 2015

Maastricht is in 2015 de Roze Stad van Nederland. Een heel jaar lang worden lezingen, debatten, tentoonstellingen (vb. ‘Gijsen, flikker op’), bezinning, optredens en feesten georganiseerd rond diversiteit met als hoogtepunt Roze Zaterdag 20 juni. Vele professionele culturele (onderwijs)instellingen uit Maastricht en (eur)regio doen mee. Het initiatief voor de aanleg van een regenboogzebrapad aan de rand van het Vrijthof past uitstekend bij het Roze Jaar en het daarvoor gekozen thema: Maastricht Colours You.  

Fotowedstrijd

Het regenboogzebrapad moet meer zijn dan een tweedimensionale uiting. Maastricht Colours You wil daarom op allerlei manieren aandacht vragen voor diversiteit. Zo wordt er onder meer een fotowedstrijd georganiseerd en een aparte facebook-pagina opgericht. Meer informatie over de fotowedstrijd www.colours2015.eu

“Wat zijn wij trots op dit regenboogzebrapad! Het helpt ons enorm om nog meer aandacht te vragen voor de vele activiteiten die wij in aanloop naar de landelijke Roze Zaterdag organiseren en het geeft Maastricht letterlijk en figuurlijk nog meer kleur!” aldus Harold Habets, namens de organisatie Maastricht Colours You 2015.

Het regenboogzebrapad blijft het hele jaar liggen. De kleurenbanen op het wegdek zijn gratis aangebracht door Arnold Maassen Groep, gevestigd in de Beatrixhaven.

Na Utrecht is Maastricht de tweede stad in Nederland met een regenboogzebrapad. Eerder werden al regenboogzebrapaden aangelegd in Sydney, West Hollywood, Vancouver en Brighton.

*Het woord “regenboogzebrapad” is sinds de start van dit initiatief in oktober 2014 gebruikt, mede naar analogie van andere steden. Het gaat hier echter niet om een zebrapad met de betekenis van oversteekplaats waar voetgangers ongehinderde doorgang dienen te verkrijgen bij het oversteken van de weg. Om deze verwarring te voorkomen en de verkeersveiligheid te waarborgen zijn de kleurenbanen daarom in de tegengestelde richting aangebracht.