Sportprijzen voor Dumoulin, Freitag, Van der Wijst en Van der Pluijm

Wielrenner Tom Dumoulin mag zich Maastrichts sportman van het jaar 2016 noemen. Bij de vrouwen valt de eer te beurt aan schoonspringster Uschi Freitag. Talent van het jaar werd polsstokhoogspringer Koen van der Wijst. De Prijs van Verdienste ging tot slot naar squashicoon Erik van der Pluijm.

De erelijsten van de winnende sporters zijn indrukwekkend. Zo won talent Koen van der Wijst onder meer twee keer goud, bij respectievelijk het NK Jeugd in Breda en het NK Jeugd indoor in Apeldoorn. Schoonspringtopper Uschi Freitag haalde in 2016 liefst drie gouden, twee zilveren en een bronzen plak binnen, waaronder het zilveren eremetaal op het EK In Londen. Tot slot Tom Dumoulin. De Maastrichtse wielerheld won onder meer twee etappes in de Tour de France en de tijdrit van de Giro d’Italia. Verder pakte hij goud op het NK en zilver bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Erik van der Pluijm werd geëerd vanwege zijn verdiensten binnen het squash. Van een glazen squashbaan op het Vrijthof in 1999 tot overwinningen op Nederlandse kampioenschappen tot het opzetten van een eigen squashcentrum. Van der Pluijm mag met recht de Maastrichtse ‘mister Squash’  worden genoemd.

De winnaars werden vandaag bekend gemaakt op de kampioenenavond van de gemeente Maastricht, in het AINSI Theater. Tijdens die avond werden ook de Maastrichtse kampioenen gehuldigd. Oud-judoka Pierre Zenden reikte de prijzen uit. Sportwethouder Jim Janssen zette de kampioenen in het zonnetje. De winnaars van de jaarlijkse stedelijke sportprijzen werden geselecteerd door een onafhankelijke jury onder leiding van atletiektrainer Ben Callemeijn.