Start Scootmobiel uitleen Scharweijerveld

In de zorglocatie Scharwyerveld start vandaag de eerste Maastrichtse Scoot-mobiel uitleen. Bij deze uitleen kan iedere burger met een mobiliteitsprobleem, spontaan en incidenteel, voor één of twee dagdelen, gebruik maken van een scootmobiel. Om deelname zo laagdrempelig mogelijk te maken is het uitlenen van de scootmobiel gratis en aan zo weinig mogelijk regels gebonden. Streven is om gemeentebreed tot meerdere uitleenpunten te komen.

Scootmobiel uitleen

De scootmobiel uitleen is een alternatief voor het individueel, fulltime verstrekken van deze voertuigen. Het betreft een specifiek aanbod dat aansluit bij het gebruikerspatroon van burgers. Het voordeel voor de burger is dat hij de scootmobiel via de uitleen kan gebruiken als hij hem nodig heeft en thuis geen scootmobiel hoeft te stallen. Ook heeft hij zo geen maandelijks terugkerende kosten. Het voordeel voor de gemeente is dat er naar verwachting minder scootmobielen individueel worden verstrekt en er dus een besparing plaatsvindt. Normaal gesproken krijgen burgers eerst een indicatie van de gemeente voordat ze in aanmerking komen voor een scootmobiel. Dat is voor deelname aan de scootmobiel uitleen niet nodig. De scootmobiel uitleenpunten komen niet in plaats van de individuele scootmobielvoorziening, maar bieden een aanvulling op het voorzieningenaanbod in de stad. Klanten die in het bezit zijn van een individuele scootmobiel zullen niet worden benaderd om de individuele scootmobiel in te leveren en gebruik te maken van een scootmobiel via een uitleenpunt.

Tussentijds wordt het scootmobielproject waar nodig bijgestuurd en over 1 jaar zal een evaluatie plaatsvinden naar het functioneren van de uitleenpunten en de ervaringen van gebruikers.

Rijvaardigheid

Verantwoordelijk en veilig gebruik van scootmobielen is natuurlijk van cruciaal belang. Daarom wordt de rijvaardigheid van gebruikers beoordeeld. Bij een positieve beoordeling door de leverancier ontvangt de klant een pas waarmee hij bij iedere uitleen in de gemeente terecht kan voor een scootmobiel.