Stationsomgeving krijgt tijdelijke uitkijktoren

KlimOp maakt Stationstuin compleet

De stationsomgeving krijgt een tijdelijke uitkijktoren. De toren wordt 11 meter hoog en komt te staan in de middenberm van de Stationsstraat (ter hoogte van Stationsstraat 15-17 (zuidzijde) en Stationsstraat 20 (noordzijde)). De uitkijktoren is een gezamenlijk initiatief van gemeente Maastricht, opdrachtnemer TBI-ondernemingen Timmermans en Mobilis, NS, Maes Vastgoed en ondernemers uit de stationsomgeving. Openingstijden van de toren zijn gedurende werkdagen (maandag t/m vrijdag) van 9.00 tot 17.00 uur. De komende twee weken wordt de KlimOp gebouwd. Wethouder John Aarts (o.a. mobiliteit) en gedeputeerde Geurts (o.a. mobiliteit) openen de uitkijktoren samen met de omgeving op 2 december. De toren blijft staan tot het einde van de bouw van de fietsenstalling eind 2017. 

Bouwomheining: Stationstuin

Voor de werkzaamheden aan de ondergrondse fietsenstalling is een bouwomheining van ongeveer 250 meter nodig. Gemeente en TBI-ondernemingen Timmermans en Mobilis hebben samen met ondernemers uit de omgeving nagedacht over de invulling. Daarbij is omheining niet benaderd als obstakel, maar als kans om de omgeving, ondanks de onvermijdelijke hinder, aantrekkelijk te houden en tijdelijk waarde toe te voegen aan de openbare ruimte. Onder leiding van Via Story, een strategisch communicatiebureau in Wyck, en Maurer United Architects werd een concept bedacht: de Stationstuin, een groene omgeving, voorzien van een kunstzinnig randje, die rust en ruimte uitstraalt naar inwoners, ondernemers en bezoekers. 

KlimOp 

Onderdeel van die groene omgeving is de KlimOp. Een uitkijktoren die de 33.000 dagelijkse passanten een inkijkje geeft in de bouwkuip en de werkzaamheden voor de fietsenstalling, maar hen ook kans geeft te genieten van het uitzicht op het Stationsgebouw en de Stationsstraat. De KlimOp van steigerbuizen, afmetingen: 5 bij 6 meter en 11 meter hoog, wordt geplaatst in de middenberm van de Stationsstraat, omkleed met groen en voorzien van informatieborden over Wyck, de Stationsstraat, het stationsgebouw en de bouw van de fietsenstalling. 

Openingstijden 

De KlimOp is geopend maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis (entree aan de oostzijde). VVV Maastricht Marketing neemt de uitkijktoren op in de rondleidingen door Wyck. Daarnaast zal de toren op momenten worden gebruikt door ondernemers uit de Stationsomgeving. Het CNME zal gedurende het jaar enkele activiteiten organiseren rondom de KlimOp toren. 

Werkzaamheden 

De afgelopen twee maanden werd gewerkt aan de bouwomheining. CNME bracht beplanting aan en diverse Maastrichtse kunstenaars (waaronder Dave de Leeuw en Collin van der Sluijs) schilderden streetart op de omheining. De komende weken vinden de laatste werkzaamheden plaats aan de omheining en de uitkijktoren. Daarmee is de Stationstuin af. De KlimOp en groene bouwomheining blijven staan tot het einde van de werkzaamheden aan de fietsenstalling eind 2017.