TOP-mama: een gezonde leefstijl voor een gezonde start van een nieuw leven

TOP-mama is een nieuw initiatief in Maastricht om vrouwen met een kinderwens te helpen om een gezonde zwangerschap te doorlopen en hun kind een gezonde start van het leven te bieden.

Afbeelding aanstaande moeder

Door bewust met leefstijl om te gaan kunnen problemen tijdens de zwangerschap worden voorkomen en zal de pasgeboren baby ook gezonder ter wereld komen.

TOP-mama heeft als doel om te zorgen voor een gezonde jonge vrouw in een gezonde omgeving, een gezonde zwangerschap en een gezonde nieuwe generatie. Hiermee draagt TOP-mama bij aan de doelstellingen van JOGG Maastricht zoals bevorderen van gezond gewicht nog voor de geboorte en het stimuleren van borstvoeding na de geboorte.

Het beste voor je kind

Vrouwen willen graag het allerbeste voor hun aankomende baby en voor henzelf. Helaas merken veel vrouwen ook hoe lastig het is om gezond te leven en de juiste informatie over een gezonde levensstijl te vinden. Het doel is om daar met TOP-mama verbetering in aan te brengen. Nog voordat er sprake is van zwangerschap worden vrouwen met een kinderwens geholpen bij het verbeteren van hun levensstijl. In een speciaal op maat gemaakt programma wordt onder meer aandacht besteed aan gezonde voeding, meer bewegen en eventueel stoppen met roken en alcoholgebruik. Het leefstijlprogramma is vormgegeven door een samenwerking van verschillende partijen, waaronder het Maastricht UMC+, voedingspraktijk Rond en Gezond, CO-EUR, de gemeente Maastricht (onder andere Maastricht Sport) en Fysiotherapiepraktijk Medisch Centrum Sint Pieter.

Onderzoek

TOP-mama gaat in eerste instantie van start als een onderzoeksprogramma en wordt gecoördineerd door het Maastricht UMC+. Vrouwen met een kinderwens en een BMI hoger dan 25 komen in aanmerking voor deelname. Tijdens het onderzoek wordt het effect van het leefstijlprogramma op moeder en kind voortdurend gemeten. Als blijkt dat het programma positieve resultaten oplevert, dan is het doel om TOP-mama standaard aan te bieden aan alle vrouwen van Zuid-Limburg met een kinderwens.

Meer informatie

Meer informatie over TOP-mama is te vinden via topmama.mumc.nl of door contact op te nemen met Yvon Timmermans (arts-onderzoeker) via top.mama@mumc.nl of +31 (0)6 83 04 90 82.