Trichter voor de heer Toon Jenniskens

Op zondag 1 oktober heeft burgemeester Penn-te Strake de stedelijke onderscheiding De Trichter uitgereikt aan de heer Toon Jenniskens, bij gelegenheid van zijn afscheid van het bestuur van de Stichting Historische Reeks Maastricht (SHRM). 

Verdiensten

De heer Jenniskens is vanaf het eerste uur betrokken geweest bij de Stichting Historische Reeks Maastricht en was al lid van de voorganger van deze Stichting, de Werkgroep Geschiedenis en Letteren (opgericht in 1978). De heer Jenniskens was lid van de SHRM sinds de oprichting in 1979, de laatste jaren als plaatsvervangend voorzitter. Hij was samen met de leden van de stichting verantwoordelijk voor tientallen publicaties, 43 x Maastricht Vierkant, 83 x de uitgave Silhouet en was betrokken bij 14 thema boeken.

Achtergrond De Trichter

De Trichter is een penning die wordt toegekend aan personen of groepen die zich op uitnemende wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Maastricht. De naam van deze onderscheiding is afgeleid van ‘Tricht’, doorwaadbare plaats in de rivier. Op de penning wordt dit symbolisch tot uitdrukking gebracht. De kunstenaar, Désirée Tonnaer, heeft bovendien de stadsengel op de penning afgebeeld.