Trichter voor Toine Hermsen

Toine Hermsen, eigenaar en chefkok van het gelijknamige restaurant aan de Sint Bernardusstraat in Maastricht, ontving op 21 september 2015 uit handen van loco-burgemeester John Aarts de stedelijke onderscheiding De Trichter.

Sterren

In 1990 opende Hermsen het Restaurant Toine Hermsen in het Maastrichtse centrum. In 1993 kreeg hij een eerste Michelinster. In 1998 kwam er daar nog een bij. In 2013 koos hij voor een nieuwe culinaire koers. Dit jaar bestaat het restaurant 25 jaar.

Culinaire kaart

Hermsen krijgt de prijs omdat hij Maastricht stevig op de culinaire kaart wist te zetten. Via zijn restaurant, maar ook door de kennis die hij wist over te dragen aan andere topchefs. Denk aan Margo Reuten (Da Vinci, Maasbracht, 2 sterren) en Hans van Wolde (Beluga, Maastricht, 2 sterren).

De Trichter 

De Trichter is een penning die wordt toegekend aan personen of groepen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Maastricht. De naam van deze onderscheiding is afgeleid van het woord tricht, een doorwaadbare plaats in de rivier. Op de penning wordt dit symbolisch tot uitdrukking gebracht. De kunstenaar, Désirée Tonnaer, heeft ook de stadsengel op de penning afgebeeld.