Vastelaovendskareprotocol

Een aantal karrenbezitters heeft samen met de gemeente een protocol voor karren opgesteld. Dit protocol is donderdagavond 22 januari gepresenteerd in het Stadhuis en ondertekend door de karrenbezitters, Stadsprins Odin I en burgemeester Hoes. Dit gebeurde in het bijzijn van de Samewerkende Mestreechter Vastelaovesvereiniginge.

Protocol van 11 regels

Dit jaar heeft een aantal karrenbezitters met hulp van de gemeente Maastricht een protocol opgesteld. Dit Mestreechse protocol bestaat uit 11 regels. De regels gaan over veiligheid, bereikbaarheid, geluid en afval: niet met karren naar drukke plekken of smalle straten gaan en geen risicovolle attributen meebrengen zoals gasbranders.

Op Facebook www.facebook.com/propelkaretrekkers staat meer informatie.

De afgelopen jaren bleek dat de grootte van de carnavalskarren, met het geluid en het afval die ze veroorzaken, tot onveilige situaties kan leiden en ergernis kan veroorzaken bij andere carnavalsvierders en organisatoren van festiviteiten. Op drukke plekken in de binnenstad dreigden door de karren zelfs de doorstroming van het publiek en hulpdiensten in gevaar te komen.

Gooj kaar – goedgekeurde kar

Het protocol wordt ondersteund met een vignet “Gooj Kaar”; de karrenbezitters die zich houden aan het protocol, ontvangen dit vignet dat ze op hun kar kunnen plakken. Op dit vignet komt ieder jaar een nieuwe tekening te staan. Dit jaar is de winnende tekening gemaakt door Shalina uit groep 8 van basisschool de Lètterdoes uit Wyckerpoort.

Afval

Maastricht zorgt er ook dit jaar voor dat de inzamelmogelijkheden worden vergroot. Daarom worden er weer de herkenbare carnavalsafvalstations geplaatst.  

Carnaval is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de horecaondernemers, de carnavalsverenigingen, de hulpdiensten en de gemeente. Maar nadrukkelijk ook van de  carnavalsvierder zelf. We vragen ieders medewerking om van carnaval 2015 een geslaagd en veilig feest te maken.