Vermissing identiteitsbewijs voortaan melden bij gemeente

19 september 2016
Nederlands paspoort en ID-kaart

Inwoners van de gemeente Maastricht hoeven voor een verloren of gestolen identiteitsbewijs voortaan geen aangifte meer te doen bij de politie. Vanaf 3 oktober 2016 kunnen zij daarvoor bij de gemeente een zogeheten verklaring van verlies of diefstal tekenen. En ze kunnen direct een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen.

De gemeente neemt de melding en de aanvraag in behandeling. Ook als er sprake is van een misdrijf. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Valse meldingen

Valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente de melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik verwijst de gemeente de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.