Vijf nominaties Design Award Made for Maastricht bekend

Uitreiking op openingsavond Designday 19 mei

De vijf genomineerden die in aanmerking komen voor de tweede Design Award Made for Maastricht zijn bekend. Ontwerpers Rosalyn Tan & Jan Nickmans, Bas van der Pol, René Holten, Jair Straschnow & Gitte Nygaard en Paul Koenen zijn door een vijfkoppige jury geselecteerd.

De opdracht van dit jaar was: ontwerp een toestel voor de openbare ruimte met meerdere interactieve functies. De genomineerde ontwerpen zijn te zien tijdens de 12e editie van Designday die gehouden wordt van 19 t/m 21 mei 2017 in de Decorfabriek in Maastricht.
Wethouder Mieke Damsma maakt de winnaar bekend na het openingsdiner van Designday op vrijdag 19 mei 2017.

De opdracht

De opdracht voor de 2e Design Award Made for Maastricht wedstrijd was: ontwerp een toestel voor de openbare ruimte met meerdere interactieve functies. Dit kunnen bijvoorbeeld praktische (zitten), sociale (ontmoeten, spelen), educatieve (historie/natuur/cultuur), biologische (ecologie/duurzaamheid) en/of recreatieve (sporten) functies zijn. Multifunctionaliteit van het ontwerp was een belangrijk uitgangspunt.

Genomineerden

De genomineerden, in willekeurige volgorde, zijn:

Rosalyn Tan & Jan Nickmans

Bas van der Pol

René Holten

Jair Straschnow & Gitte Nygaard

Paul Koenen

Hun ontwerpen zijn te bewonderen op de beursvloer van Designday (19 t/m 21 mei) in de Decorfabriek, Meerssenerweg, Maastricht.

Criteria

De vijfkoppige jury bestaat uit  Hester Coolen, organisator Designday,  Chequita Nahar, directeur MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts & Design), Saskia van Stein, directeur Bureau Europa, Marieke Kluiters, stedenbouwkundig ontwerper en Marc & Nicole Maurer, de architecten achter Maurer United Architects.

Er is gejureerd op de criteria:

  •  de kwaliteit van het ontwerp
  •  multifunctionaliteit
  •  multi-inzetbaarheid op verschillende locaties
  •  ontmoetingen tussen diverse bevolkingsgroepen
  •  informatiedrager/vertellen/verhalen
  •  betekenisdrager
  •  het thema transitie 

2e Design Award Made for Maastricht

De winnaar van de 2e Design Award Made for Maastricht wordt vrijdag 19 mei om 20.30 uur door wethouder Mieke Damsma bekend gemaakt. De Design Award is een competitie georganiseerd door Designday i.s.m. MAFAD (Maastricht Academy Fine Arts and Design). De prijs is beschikbaar gesteld door de stad Maastricht en past in het masterplan ‘Made in Maastricht’, waarbij de creatieve maakindustrie in de stad nieuwe impulsen krijgt. De nadruk van de DESIGN AWARD Made for Maastricht ligt daarom op de (her)waardering voor vakmanschap. De opdracht voor deze prijsvraag spitst zich telkens toe op de stedelijke omgeving van Maastricht.
De prijs omvat een bedrag van € 5.000,-, te besteden aan de uitwerking van het ingezonden voorstel: een concreet & gedetailleerd ontwerp.
De uitvoering van het ontwerp dient uiterlijk een jaar na toekenning van de prijs te zijn gerealiseerd.

12e editie Designday

Designday vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 21 mei 2017 in de Decorfabriek aan de Meerssenerweg in Maastricht. Het evenement richt zich op (eu)regionale en (inter)nationale ontwerpers, die toegankelijk design maken. Nieuw dit jaar zijn de workshops die op de beursvloer worden aangeboden en de designroute door de stad. Meer informatie www.designday.nl.